fbpx
Kvinna står i torrt landskap med två gul och röda, kvadratiska flaggor.

Amalia Pica

 - 

Amalia Pica (f. 1978) arbetar med skulptur, fotografi, film och installation. Utställningen i C-salen är hennes första större utställning i Nordeuropa. Här presenteras nya arbeten från 2010 gjorda i olika tekniker t ex performativa och skulpturala objekt, film och fotografier, texter och ready-mades. De individuella verken bildar tillsammans en helhet, en installation.

Pica utforskar vår förmåga att uttrycka oss samt tankens och språkets performativa natur. I sina verk undersöker hon distansen till den person, som tecknen (tal, vinkningar, sång) riktas mot. Exempel är verk baserade på: en döv monolog; att sjunga i duschen eller på scen inför en stor publik; flaggsignaler för att skicka meddelanden över stora avstånd; någon som väntar på att någon annan ska säga något. Alla verk ”talar om” att tala (eller ta kontakt) med en annan människa, som kan finnas i närheten eller långt borta.

Amalia Picas verk drivs ofta av en längtan efter aktiv medborgerlig delaktighet. I tidigare verk som On education (2008) eller Speaker’s corner (2008) strävar Pica efter att skapa förtätade ögonblick av kulturell intimitet eller ögonblick, där hennes (eller andras) konstnärliga verksamhet försöker att praktiskt ingripa i det offentliga livet. Hon arbetar konceptuellt med en fyndig och lekfull skärpa i titlarna.

Till utställningen görs en katalog, som innefattar såväl äldre som nyare verk, en essä av den tyske curatorn Jochen Volz samt en intervju av den engelska skribenten och redaktören Francesca Gavin.

Amalia Pica föddes 1978 i Neuquén, Argentina. Bor och arbetar i London, England. Har deltagit i samlingsutställningar på bl.a. Hayward Gallery, London (2010), Kunsthalle Basel (2008) och Stedelijk Museum, Amsterdam (2007).