fbpx
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Glömskans arkiv: Filmvisning & samtal Rättsforum om hatbrott

Ett iscensatt rättsforum där en person står i talarstolen och talar inför en samling jurister, poliser och domare.
Bild från Rättsforum för hatbrott i september 2022

Glömskans arkiv: Filmvisning & samtal Rättsforum om hatbrott

klockan

Under arbetet med Glömskans arkiv arrangerade Amfi ett Rättsforum om hatbrott i samarbete med Civil Right Defenders hösten 2022. Forumets syfte var att  undersöka de regler och gränser som juridiken sätter gentemot rasistiskt våld. Rättsforumet filmades och vi visar nu ett utdrag som följs av ett samtal med Malcolm Jallow, riksdagsledamot (V), Kamal Masri, som var ett av seriemördaren Peter Mangs offer, och journalisten Shora Esmailian. 

Under forumet gjordes en genomlysning av regeln om straffhöjning på grund av hatbrott och huruvida hatbrott åberopas i den utsträckning det kan ställas krav på i svensk domstol idag. Representanter från rättsväsendets olika instanser deltog. Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, advokater och domstolsväsendet var representerades av Mikael Westerlund (advokat), Petra Stenkula (polischef i Malmö), Thed Adelswärd (domare) och Mathias Larsson (åklagare vid Södra Skånes åklagarkammare). Stellan Gärde, ordförande för den svenska avdelningen av Internationella Juristkommissionen, höll i mötet. Civil Rights Defenders inledde och avslutade forumet med tal av juristerna Abdirahman Mohamud Hassan och Jenny Nguyen

Den 7 maj visas ett utdrag ur den film som dokumenterat rättsforumet. Filmvisningen efterföjs av ett samtal med Malcolm Jallow, riksdagsledamot (V) och ordförande för Afrosvenskarnas forum för rättvisa, Kamal Masri, som var ett av seriemördaren Peter Mangs offer, och journalisten Shora Esmailian.

Information

Vad: Filmvisning & samtal
När: Sön 7.5 kl 15–17
Var: C-salen

Ingen anmälan krävs, fri entré