fbpx
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Filmvisning & samtal om konstnärlig frihet på biograf Panora

De två kinesiska konstnärerna Shi Tou och Mingming sitter tätt intill varandra och håller om varandra på Malmö Konsthall. De ser lugna och glada ut.
Shi Tou och Mingming gästar Malmö från Kina. Foto: Malmö Konsthall

Filmvisning & samtal om konstnärlig frihet på biograf Panora

klockan

Ta tillfället i akt och möt två av Kinas mest välkända konstnärer och queer-aktivister, Shi Tou och Mingming. Förutom att presentera sin film ”Women Fifty Minutes” möts de i ett samtal om konstnärlig frihet, förbjuden konst och konsten som livsnödvändighet. Evenemanget hålls på biograf Panora och bjuder på mingel, filmvisning och samtal. Evenemanget är kostnadsfritt, samtalet tolkas och hålls på engelska. Konstnärerna vistas i Malmö på inbjudan av Malmö Konsthall, Unicorn – Artists in Solidarity och IASPIS.

Om konstnärerna

Den banbrytande och mångsidiga Shi Tou, som hyllas som ”en av de mest framstående kvinnliga konstnärerna i dagens Kina”, är aktivist, målare, fotograf, skådespelare och filmskapare. Shi Tou är den första kvinnan som öppet kommit ut som lesbisk i den statliga kinesiska televisionen. Hennes huvudroll i ”Fish and Elephant” (Yu Li, 2001) bidrog till att denna första kinesiska långfilm om lesbiska kvinnor vann priser vid filmfestivalerna i Venedig, Berlin och Toronto 2001. Hennes filmer och konstverk har visats på många filmfestivaler och utställningar runt om i världen. Shi Tou är också samordnare för China Queer Independent Films sedan 2008.

Mingming är  en aktivist och konstnär som arbetar med fotografi och oberoende film. Hon är mest känd för sina filmer, som inkluderar ”Women Fifty Minutes”, ”Gang Xiang” och ”We Want to Get Marriage”. Hennes filmer har visats på många filmfestivaler i Kina, Taiwan, Europa och USA. Filmen ”Dream on the Wall” vann guldpriset vid 2010 års kinesiska dokumentärfestival som hålls i Hong Kong. Shi Tou är en av få kvinnliga konstnärer som varit bosatt i konstnärsbyn Yuanmingyuan, där unga konstnärer som sysslade med samtidskonst samlades i början av 1990-talet. Både Shi Tou och och Mingming stöder aktivt arbetet för homosexuella och för kvinnors rättigheter.

Om filmen ”Women Fifty Minutes”

Filmen ”Women Fifty Minutes” (2006) är samproducerad av Shi Tou och Mingming och cirka en timme lång. Den spelades huvudsakligen in i Qinghai-Tibetplatån, det avlägsna och växande sydvästra Kina och i storstäder som Peking från 2000 till 2004. Den dokumenterar de sociala förändringarna i dagens Kina. Kvinnor från olika bakgrunder och platser arbetar, ber, tittar på himlen och blir förälskade.

Program

17:30–18:00: Mingel i Panoras foajé
18:00: Filmvisning ”Women Fifty Minutes”
19:00–19:45: Samtal med konstnärerna Shi Tou och Mingming. Moderator för samtalet är C. Grace Chang och samtalet tolkas av Martin Eriksson. Samtalet hålls på engelska.

Samtalet genomförs inom ramen för satsningen Öppna Malmö på temat konstnärlig frihet och är ett samarbete mellan Malmö Konsthall, biograf Panora och ajabu! Film. Shi Tou och Mingming vistad i Malmö under våren på inbjudan av Malmö Konsthall, Unicorn – Artists in Solidarity och IASPIS.

Information

Vad: Filmvisning & samtal
När: Onsdag 14.2 klockan 17:30–19:45
Var: Biograf Panora, Friisgatan 19D

Fri entré
Ingen anmälan krävs, begränsat antal platser

Samarr. Öppna Malmö, Malmö stads satsning för att lyfta frågor om diskriminering och olika former av rasism 

Regi: Shi Tou
Foto och redigering: Shi Tou & Mingming
Produktionsår: 2006
Musik: GuoYong
Original och sång: Xiaojuan
Översättning: Eva Lee, Zhang Fang, GeXi, YongZhong, SangDeng
Språk: Kinesiska/engelska
Längd: 54 minuter

Två kvinnor i en passionerad omfamning och kyss.
Stillbild från ”Women Fifty Minutes”