fbpx
Laddar Events

« All Events

  • This event has passed.

Bokrelease & samtal: Mellan resignation och framtidstro

En graffittivägg under en bro med bilder på olika människorättsaktivister genom tiderna, bland annat Angela Davis, Olof Palme och Rosa Parks.
Bokrelease & samtal om livsvillkor och lärande hos förortens unga.

Bokrelease & samtal: Mellan resignation och framtidstro

klockan

Boken ”Mellan resignation och framtidstro” (Natur & Kultur) är en motberättelse till den stereotypa bilden av ortens unga. Boken sammanför tre forskningsprojekt som kretsar kring begränsningar och möjligheter i unga människors livsvillkor och lärande i några av Göteborgs mest stigmatiserade stadsdelar. Nicolas Lunabba modererar ett panelsamtal med Aina Gagliardo, Mikael Stigendal, Julia Böhler och Daniel Diaz om boken.

Om boken

Boken ”Mellan resignation och framtidstro” vill skapa förståelse för de erfarenheter och den världssyn som utgör självförståelsen hos de unga som riskerar att bli obehöriga till gymnasieskolan. Författarna vill uppmärksamma hur det informella lärande som äger rum i ungas egna kulturella sammanslutningar är en resurs som kan fungera inspirerande för pedagogiskt nytänkande även i skolan. Samtidigt synar författarna kommunens lokala samverkansprojekt mellan skola, närings- och föreningsliv i så kallade ”utsatta förorter”. 

”Mellan resignation och framtidstro” är skriven av Ove Sernhede, Nils Hammarén, Johannes Lunneblad, Sara Uhnoo, Majsa Allelin, Kristina Alstam, Helene Fransson, Marcus Herz och Jonas Lindbäck. Genom kvalitativa forskningsmetoder lyfter de ungas och lokalt engagerades röster. Boken är indelad i tre delar: Förorten, skolan och ungas lärande, Ungas gemenskaper och informella lärande, Skolan och omvandlingen av förorten. Kunskapen som boken förmedlar kan bidra till att vända den rådande utvecklingen, lyfta skolresultaten och öka utsikterna för unga i våra segregerade städer – en kunskap om vikten av likvärdighet och framtidstro.

Om samtalet

Medverkande i samtalet är Aina Gagliardo (f.d. verksamhetsansvarig Hela Malmö och numera områdesansvarig för Malmökretsen, Röda Korset), Mikael Stigendal (forskare vid Malmö universitet), Julia Böhler (Malmö fritidsförvaltning) och Daniel Diaz (representant från Hassela Skåne) Moderator för samtalet är Nicolas Lunabba, författare och verksamhetsledare för Hela Malmö. Samtalet förs på svenska och pågår i cirka två timmar.  

Mer om boken

Information

Vad: Bokrelease & samtal
När: Lördag 9.3 klockan 14–17
Var: C-salen

Drop in, fri entré
Samtalet förs på svenska