fbpx
En tecknad bild av barn av olika ålder, hudfärg och form.
Barn och elever från förskolor och grundskolor i Malmö visar sina animationer i Verkstan på Malmö Konsthall.

Verkstan: En stad med ställen för alla

22.10.2024–10.11.2024

Vad funderar barn över? Utställningen ”En stad med ställen för alla” som visas i Verkstan lyfter barns röster i animerad form. I de animerade filmerna får vi ta del av barns tankar och åsikter om en mängd olika frågor.

Ger barnen en röst

Fyra förskolor och två skolor i Malmö har låtit barns teckningar få liv genom animering. Teckningarna speglar frågor som är viktiga för barnen. Syftet är att möta barns rätt att ha en röst som sätter spår och gör skillnad, allt enligt Barnkonventionens intentioner och förskolans och skolans uppdrag. Deltagande förskolor och skolor är Korrebäckens förskola, Lugnets förskola, Sjöhästens förskola och Gullängens förskola, samt Västra skolan Förskoleklass B och Holmaskolan 6A.

Utvecklar förmågan att kommunicera

Förmågan att kommunicera är en av de viktigaste förmågorna som vi människor, stora som små, är beroende av och ständigt behöver utveckla. Eftersom de flesta barn från ett års ålder vistas på en pedagogisk institution så är det rimligt att barn just där får kommunicera om viktiga frågor och utveckla sin kommunikativa förmåga. I vårt samhälle läggs ofta stor vikt vid den skriftliga kommunikationen, men alla som arbetar med yngre barn vet att de har en massa tankar, åsikter och idéer som de vill kommunicera, även om de ännu inte lärt sig skriva och läsa.

Pedagogisk bakgrund

De deltagande förskolorna och skolorna utgår från ett pedagogiskt ställningstagande som innebär att barnen använder sina erfarenheter när de blir nyfikna, undersöker och lär. En pedagogisk verksamhet kan då erbjuda upplevelser som stödjer och utmanar deras nyfikenhet och undersökande. Det som styr lärandet är oftast en utmaning. En utmaning kan vara av mindre, personlig art eller större och utgå från ett samhälles utmaningar och behov. Besökarna kan se prov på olika sorters utmaningar i barnens filmer. En utmaning är gemensam, nämligen att göra animerade filmer som visas offentligt.

När barns röster blir synliga och tas på allvar och när barns perspektiv tas tillvara, så utvecklar de på kort sikt förmågor som att kommunicera, samarbeta, tänka kritiskt och handla kreativt. På längre sikt fostras de till aktiva, ansvarstagande demokratiska medborgare, vilket vi behöver för att skapa ett hållbart samhälle.

Aktuell information

Utställningen är öppen under Malmö Konsthalls öppettider, med reservation för att Verkstan kan vara bokad för grupper på vardagar.

Projektledare Pedagogisk Inspiration, Malmö Stad: Per Dahlbeck

Projektledare Malmö Konsthall: Ylva Brännström

Animering och handledning: Arbetet är inspirerat av animatören Lasse Persson och genomfört av Kristian Ingers på Pedagogisk Inspiration och Emma Mögli Larsson på Förskoleförvaltningen

Tack till alla deltagande barn och pedagoger