fbpx
Laddar Events

« All Events

Berättarvisning utifrån Lenke Rothmans verk

Ett verk av Lenke Rothman med tio konstnärligt dekorerade träpinnar som föreställer hennes familjemedlemmar varav de flesta dog i Förintelsen.
Ett av Lenke Rothmans verk som Peter Vig kommer att fokusera på är ”The Family” från 1984.

Berättarvisning utifrån Lenke Rothmans verk

klockan

Följ med på en berättarvisning i Lenke Rothmans utställning på Malmö Konsthall. Rothman var en svensk-ungersk konstnär, författare och överlevande från Förintelsen som kom till Malmö som sextonåring efter befrielsen från nazisternas koncentrationsläger. Berättarvisningen leds av Peter Vig från Berättargruppen Förintelsens efterlevande i Malmö.

Berättarvisningar är ett koncept som konsthallen började med 2019. I berättarvisningarna är det människor som har en personlig koppling till utställningens tematik som håller i visningen i stället för konsthallens egna guider. På det här sättet blir visningarna mer personliga och får ett bredare fokus än det rent konstnärliga.

Om Lenke Rothman

Lenke Rothman (1929–2008) var en ungerskfödd, svenskjudisk konstnär och författare. Som sextonåring kom hon år 1945 ensam till Malmö med Röda Korsets transporter efter att ha befriats från nazisternas koncentrationsläger Bergen-Belsen. Utställningen Liv som tyg lyfter Lenke Rothmans unika, konceptuella förhållningssätt till sitt arbetsmaterial och presenterar hennes omfångsrika produktion av målningar, teckningar, installationer, böcker, skulpturer, objekt och textilier.

Om Peter Vig

Peter Vig är medlem i Berättargruppen Förintelsens efterlevande i Malmö. Gruppen består av barn och barnbarn till Förintelsens ögonvittnen och besöker skolor och andra institutioner för att berätta om vittnenas upplevelser. Vig jobbar på gymnasieskolan Malmö Borgarskola som elev- och lärarassistent och judisk resurs. Som en del av uppdraget har han arbetat med den permanenta utställningen ”I livets väntrum” som invigdes på Borgarskolan 2020. Utställningen gestaltar tiden då Borgarskolan förvandlades till ett reservsjukhus under Förintelsen.

Evenemanget är en del av Förbjuden kulturvecka som ordnas av kulturförvaltningen, Malmö stad. Förbjuden kulturvecka belyser konstnärlig frihet och censur genom kultur som någon gång, någonstans och av någon anledning censurerats, förbjudits eller bannlysts.

Program för Förbjuden kulturvecka 2024

Information

Vad: Berättarvisning
När: Söndag 20.10 klockan 14–15
Var: Utställningshallen

Drop in, fri entré