fbpx
Laddar Events

« All Events

Filmvisning: “Konstnärinnan Lenke Rothman”

Stillbild från filmen "Konstnärinnan Lenke Rothman" med Lenke Rothman i sin ateljé i New York ett av sina verk i händerna.
Stillbild från filmen “Konstnärinnan Lenke Rothman”

Filmvisning: “Konstnärinnan Lenke Rothman”

klockan

Möt konstnären Lenke Rothman i en personlig och berörande intervjufilm, “Konstnärinnan Lenke Rothman” (SVT, 1982). Filmen är inspelad under Lenke Rothmans tid i New York på 1980-talet, en formativ period för hennes konstnärskap. Filmen är på svenska och inleds med en introduktion av konsthallschef Mats Stjernstedt.

Lenke Rothman (1929–2008) var en ungerskfödd judisk konstnär och författare. Som sextonåring, år 1945, kom hon ensam till Malmö med en Röda Korset-transport efter att ha befriats från nazisternas koncentrationsläger Bergen-Belsen. Av tio familjemedlemmar överlevde bara två Förintelsen, Lenke och hennes äldste bror Alexander. Rothman var vid sin ankomst svårt medtagen och sjuk i tuberkulos och tillbringade de första sex åren i Sverige på sjukhem, sanatorier och sjukhus. Under sjukdomsåren blev bilden och tecknandet ett sätt för henne att fördriva tiden och hantera den svåra livssituationen. Lenke Rothman valde att stanna i Sverige och 1951 påbörjade hon studier i måleri på Konstfack i Stockholm. 

I filmen “Konstnärinnan Lenke Rothman” berättar hon om hur upplevelserna format hennes inställning till livet, om att hellre leva med smärta än inte leva alls, och om de vardagliga betraktelser och material som genom hennes uppmärksamma blick letar sig in i hennes konst.

Information

Vad: Filmvisning
När: Onsdag 2.10 klockan 18–19
Var: C-salen

Drop in, fri entré