
Joan Jonas – Light Time Tales
26.9 2015-10.1 2016
Joan Jonas har under mer än sex decennier varit en av de mest inflytelserika konstnärerna inom performance, video och multimedia. Hennes verk rör sig fritt mellan myt och verklighet, där kropp, bild och berättelse vävs samman till förtätade poetiska världar. Hon är en av pionjärerna inom videokonsten och en av de första kvinnliga konstnärerna som integrerade video och performance i sitt konstnärskap. I utställningen “Light Time Tales” presenterades några av hennes mest betydelsefulla verk från 1960-talet fram till 2015, där hennes utforskande av tid, rum och narrativ ständigt återkom i nya former.
Utställningen samlade en rad installationer, filmer och multimediaverk där Jonas unika bildspråk fick fullt utrymme. Här mötte vi det fragmentariska och det flödande, skuggspel och spegelbilder, rytm och rörelse. Ljuset spelar en central roll i hennes konstnärliga process, där skuggor och projektioner förvandlar rummen och skapar flyktiga berättelser. I “Mirage” (1976/1994/2005) skapades en komplex installation utifrån en performance från 1976, där projektioner, monitorer och rekvisita samverkar i ett ständigt föränderligt visuellt landskap. I “Reanimation” (2010/2012/2013) återvände Jonas till litteraturen, denna gång inspirerad av Hálldor Laxness roman “Själavård vid jökeln” (1968). Genom en kombination av videobilder, text, kristaller och teckningar uppstod i hennes verk en meditativ undersökning av naturens cykliska förlopp.
I verkserien “My New Theater” utvecklade Jonas sin performancepraktik utan att själv vara fysiskt närvarande. Här kombineras smala, scenografiska konstruktioner med videoverk som undersöker skuggspel, narrativ och perception. I “Double Lunar Rabbits” (2010) utmanade hon identitetens föränderlighet genom en flerkanalsinstallation där bilden i sig tycks vara i ständig rörelse.
Jonas verk präglas av ett interdisciplinärt arbetssätt där performance, video, teckning och ljud samverkar. Hennes konst är en utforskning av hur berättelser formas, bryts upp och förändras över tid, ofta med naturen som en central metafor. Genom speglar, masker och rekvisita skapar hon ett föränderligt rum där betraktaren inbjuds att delta i en pågående berättelse – en poetisk och visuellt vibrerande värld där tid och ljus är de bärande elementen.
Joan Jonas föddes 1936 i New York, USA och är en av vår tids mest respekterade och hyllade nu levande konstnärer. Hon skapade sig ett namn under 1960- och 70-talen med sina banbrytande performanceverk och videofilmer, och anses nu vara en auktoritet inom performancekonstens historia och teori. Hennes verk ger en helt nyskapande omtolkning av förhållandet mellan konst och narrativa former – tillsammans med videofilmer, rekvisita och performance ser hon konceptet som fantasins drivkraft. Hennes konstnärliga språk – med bakgrund i konsthistoria och skulptur – har utvecklats genom dans, experimentell film, modern musik, de japanska teaterformerna no och kabuki samt teckning. Hennes verk innehåller en kombination av personliga minnen och myter, magi och vardagsliv, poesi och psykoanalys.
Olika former av litteratur har haft ett stort inflytande på Jonas verk. Hon använder speglar, masker, dräkter, slöjor och förklädnader för att utforska representationens koder. Jonas har arbetat intensivt med de rörliga narrativens texter och tolkningar, och noga studerat ljud i förhållande till tid och rum. Med en interdisciplinär metod utforskar hon video som ett konstnärligt medium som kan uppenbara berättelsens illusioner och avslöja dess teknik. Naturen spelar också en stor roll i hennes idéer och ses som en värld i konstant utveckling som måste bevaras och som en källa till själslig styrka.







