fbpx

Virlani Rupini & Dr Leon Tan

28.9 – 26.10 2014

I sina forskningsbaserade och ofta kollaborativa filmer intresserar sig Virlani Rupini för samspelet mellan kontroll och begär, misslyckande och ofullkomlighet. Hon kartlägger maktstrukturer samt deras inverkan på enskilda personers psykiska tillstånd, sociala beteende, och begär. Hennes ”studier av mänskligt beteende” pekar på hur sårbar och ambivalent vår identitet är, på medvetna och omedvetna – klart uttryckta såväl som underförstådda – aspekter som formar våra relationer till andra och till oss själva.

Både hennes tidigare och senare videoverk lyfter fram ett av hennes centrala motiv: systematiskt våld på vardagslivets mikronivå. I videoinstallationen O (2012) vecklar föränderliga kontroll- och manipulationsmönster ut sig och uppenbarar sambanden mellan våld och begär, manipulation och beroende, i iscensatta tablåer där en kärlekstriangel utspelar sig mellan ett nygift svenskt medelklasspar och deras färgade hembiträde.

Virlani Rupini föreslår ofta okonventionella associativa tolkningar, som sträcker sig bortom det allmänt accepterade, av fenomen som våld och förtryck förenade med postkoloniala verklighets- och erfarenhetsaspekter. Receding Triangular Square (RTS), hennes videoinstallation som visas på Malmö Konsthall, inbjuder betraktaren till att utforska kinesiska och inhemska taiwanesiska filosofier och sedvänjor för läkedom och helande samt det dominerande (”officiella”) euro-amerikanska psykiska hälsoparadigmet, som är en del av den vidare sociala och historiska ram som utgörs av Taiwans (Republiken Kinas) utveckling till en modern postkolonial stat. Installationen, vilken ursprungligen gjordes till Taipeibiennalen 2012, är resultatet av ett tvärvetenskapligt samarbete mellan Rupini och den kinesiske konstkritikern och psykoterapeuten Leon Tan. I videon används arkivmaterial och intervjuscener som filmats på plats för att ”analysera” kolonisering och avkolonisering, psykosocialt trauma och förtryck samt möjligheterna att skapa nya sätt att utforma konstellationer i Taiwan. Filmen har redigerats för att skapa en oroväckande och uppskakande komposition genom sin sammansättning av bild, ljud och berättarröst.

Virlani Rupini (MFA-examen) är videokonstnär, verksam i Berlin och på Ekerö.
Mellan 2012 och 2013 deltog hon i Taipeibiennalen, Cinelux i Genève, den 58:e upplagan av de internationella kortfilmsdagarna i Oberhausen, filmfestivalen Berlinale i Berlin samt grupputställningen Common Ground Barrier på Galerie Zimmermann Kratochwill i Graz. Hon har även haft separatutställningar hos internationella konstinstitutioner och gallerier såsom Et al. i samarbete med Asian Contemporary Arts Consortium i San Francisco samt utställningar på 1335MABINI i Manila och Galleri Riis i Stockholm. En av hennes kommande utställningar är en grupputställning på KHOJ International Artists’ Association i New Delhi.

Fil. dr. Leon Tan är en konst- och kulturkonsult, utbildare och psykoterapeut, som bor och arbetar i Nya Zeeland. Han forskar i offentlig konst, samtidskonst, museer, globalisering, digital kultur, social aktivism och psykisk hälsa, och är publicerad i tidskrifter såsom The International Journal of Cultural Studies, CTheory, Theory, Culture and Society och Public Art Review, samt i böcker såsom Deleuze and the Schizoanalysis of Visual Art (London: Bloomsbury, 2014). Han är universitetslektor vid Institutionen för design och samtidskonst vid Unitec Institute of Technology i Auckland. Han är även medlem i International Association of Art Critics (AICA).

Förutom installationen har Rupini och Tan utarbetat en rad workshops sett i förhållande till de breda forskningstemana i RTS, där samtal och performance används som ett sätt att utforska kopplingarna mellan lokal historia, rum, social ställning och handlande. Den första upplagan ägde rum 2013 i Manila (Filippinerna), och den andra upplagan, som arrangeras i samarbete med Malmö Konsthall, äger rum före utställningens öppnande. Deltagarna inbjuds till en promenad som leds av Rupini och som utgör en fortsättning av hennes och Tans forskning. Syftet med denna workshop är att utforska åsikter om aktuella sociopolitiska frågor rörande invandring, diskriminering och makt i Sverige direkt efter det allmänna valet.

Utställningen presenteras av BAC-Baltic Art Center på inbjudan av Malmö Konsthall.

Vernissage Gallerinatten, lördagen den 27 september, kl. 18.

Det finns möjligheter till enskilda samtal med konstnären under vernissagen.