fbpx
En forskningsstation på Arktis i nattljus med berg vid horisonten.
Bayelva forskningsstation i Svalbard, Ny-Ålesund, under polarnatt. Foto: Esther Horvath, Alfred Wegener Institute

Twenty Springs – Listening to Climate Data

18.10–22.10 2023

Verket Twenty Springs översätter de rumsliga och temporala dimensionerna av klimatförändringarna till en ljudskulptur. Här förvandlas 20 år av miljödata från en forskningsstation som mäter permafrost på Svalbard till en 60 minuter lång ljudinstallation. Genom att omvandla timvisa mätningar från atmosfären och under marken till ljud, utforskar projektet hur den sköra komplexiteten i planetära system kan upplevas och förkroppsligas. Ljudinstallationen är skapad av den Berlinbaserade konstnärstrion Sono-Choreographic Collective och presenteras i C-salen på Malmö Konsthall av curatorerna Kajsa Antonsson och Brandon Farnsworth. Ljudverket är en loop som börjar om varje timme.

Klimatkrisen förblir för många ett ogreppbart och abstrakt hot. I Twenty Springs, som visas på Malmö Konsthall den 18–22 oktober, skapar Sono-Choreographic Collective en ljudmiljö bestående av långa, polyfona ljud som bygger på miljödata insamlad varje timme från Arktis – den plats på jorden där uppvärmningen sker allra snabbast. Med hjälp av skräddarsydd programvara, instrument, “storytelling” och somatiska metoder för deltagande, förkroppsligar Twenty Springs klimatförändringarna och gör de skadliga effekterna på jordens atmo-, hydro-, kryo- och geosfärer kännbara.

Twenty Springs är en del av Sono-Choreographic Collectives projekt Common Grounds, startat av Julia Boike som leder forskningen om permafrost vid Alfred-Wegener-Institut Potsdam. Projektet, som pågår mellan 2020 och 2025, är ett konstnärligt och vetenskapligt utforskande av strategier för att ljudsätta och kommunicera miljödata. Projektet undersöker hur ett långsiktigt samarbete mellan klimatvetenskapens och ljudkonstens praktiker kan översättas till publika upplevelser, och har hittills resulterat i en ljudinstallation, en konsert-föreläsning, ett musikalbum, videoverk och en konstärlig-vetenskaplig publikation.

The Sono-Choreographic Collective består av Kerstin Ergenzinger, Bnaya Halperin-Kaddari och Kiran Kumar som alla kommer från olika praktiker inom skulptur, musik och dans. Deras arbete fokuserar på ljud, musik och objektskapande, såväl som på rörelse och skrivande.

Installationen är producerad och curaterad av Kajsa Antonsson och Brandon Farnsworth, två nya Malmöbor som vill koppla ihop sina ljudvärldar i Berlin och Malmö. Antonsson är en frilansande kulturproducent som arbetar inom musik och scenkonst. Farnsworth är curator och musikvetare, för närvarande aktiv som postdok på Lunds universitet under ett Swiss National Science Foundation Postdoctoral Fellowship.

Utställningen öppnar med vernissage onsdagen den 18 oktober kl 17 med presentationer av konstnärer och curatorer. Under utställningsperioden ges en guidad konsert den 20.10 och en lyssningssession den 22.10 på konsthallen. Utöver det hålls ett seminarium, How Artistic Researchers are Sonifying Climate Data – A Discussion about Twenty Springs at Malmö Konsthall, på Inter Arts Center torsdagen den 19 oktober kl 16. Läs mer om seminariet här.

Utställningen på Malmö Konsthall genomförs med stöd från Kulturrådet, Malmö Stad och Ljudmiljöcentrum vid Lunds universitet. Projektpartner är Inter Arts Center vid Lunds universitet.

Praktisk information

Installationen visas i C-salen och är öppen dagligen från:
Ons 18.10 till sön 22.10 kl 11–17
Fre 20.10 kl 11–16

Ljuden i installationen är en loop som börjar om varje timme. För att uppleva verket på bästa sätt rekommenderar vi att stanna i en timme.

En audioguide och en interaktiv karta guidar dig genom ljudmiljön. Om du vill uppleva guiden via din egen smartphone, kom ihåg att ta med dig hörlurar. Det kommer också att finnas enheter att låna för den som behöver. Hörselskydd för barn finns att låna vid entrén. Utställningen genomförs med stöd från:
Kulturrådet
Malmö Stad
Ljudmiljöcentrum, Lunds universitet

Projektpartners:
Malmö Konsthall
Inter Arts Center, Lunds universitet

Projektet Common Grounds stöttas av:
Helmholtz Information & Data Science Academy
Academy for Theatre and Digitality
Alfred-Wegener-Institut Helmholtz Centre for Polar and Marine Research

Övriga medarbetare:
Programmering av audioguide: Moshe Levine
Röst till audioguide: Atalya Tirosh
Grafisk design: Daniel Christensen
Utveckling av mjukvara och metoder för ljudsättning av data: Tobias Grewenig

Loggor över samarbetspartners till verket Twenty Springs
En person sitter omgiven av teknisk utrustning i ett svagt upplyst rum.
Foto: Sono Choreographic Collective

Common Grounds ATD Documentation