fbpx
Rosa bild med texten "bilder saknas"

Selda Asal

 - 

Restore Hope: Se mej! visades 24 – 30 oktober 2008 på Möllevångstorget i Malmö. Utställningen består av två videoverk av den turkiske konstnären Selda Asal. Videoverken porträtterar kvinnor i Sverige som tvingas leva gömda på grund av mäns våld, hot och trakasserier. Människor som lever i dödens närhet.

– De är besatta av en enorm rädsla. En rädsla att bli igenkända, att bli hittade. Det är därför jag använder konst, teckningar och målningar, som ett tredje språk. De har lättare att uttrycka sig genom bilder har jag märkt. Och medan bilderna talar berättar de sin historia. Utan uppehåll tecknar de rädsla, smärta, sorg, berättar Selda Asal.

Se mej! är speciellt producerad för Riksutställningar och utgör den femte delen i Selda Asal’s serie Restore Hope där konstnären uppmärksammar det våld som sker i det tysta och som förekommer i alla kulturer, klasser och sociala sammanhang. Vi möter kvinnornas berättelser genom ord och de bilder som de själva tecknar. Kvinnorna förblir anonyma, men vi anar deras kroppsspråk medan berättelsen växer fram.

Selda Asal bor och verkar i Istanbul och ställer regelbundet ut i Turkiet och runt om i Europa. I Sverige har hon tidigare deltagit i en grupputställning på Botkyrka konsthall 2006. Hon ser sitt konstnärskap som en form av filmforskning där hon ger en röst till människor som fastnat i livet och hamnat utanför samhället.

I samband med utställningen Restore Hope: Se mej! har Riksutställningar även tagit fram ett helt nytt mobilt utställningsrum i form av en mindre trailer tillsammans med arkitekten Love Arbén. Med den nya trailern ges möjlighet att presentera utställningar på helt nya platser, möta ny publik och arbeta med nya arrangörer. Den kan placeras i lokaler eller utomhus, i stora städer eller i små byar, i ett litet hörn eller mitt på stora torget. Det enda som behövs är tillgång till el och fantasi.

Utställningen Restore Hope: Se mej! är även en del av Home not Home – ett unikt konstnärligt samarbete där Intercult, Riksteatern, Riksutställningar, Re:Orient och Sprong enats för att med hjälp av nutida teater, installationskonst, samtalsforum och starka kvinnliga berättelser med fokus på identitet, makt, kärlek och hat skapa nya referensramar inom konstscenen.

Utställningen Restore Hope: Se mej! och projektet Home not Home kommer att besöka ett flertal svenska städer under hösten 2008 för att avsluta sin turné med ett besök i Turkiet senare under vintern.