fbpx
En gatusten ligger på golvet framför texten "A stone that wants to be a mountain again".

Maria Lindberg

 - 

Maria Lindbergs utställning på Malmö Konsthall tar kronologiskt sin början i åttiotalets immateriella produktion med en rad aktiviteter som mail art, mindre ingrepp av konstnären i en offentlig miljö, samt en personlig aktionskonst utförd av Lindberg, med bland annat den internationella Fluxus-rörelsen som inspirationskälla. I utställningen visas Ephestia Khveniella (1983), en brevkorrespondens mellan konstnären och en rad svenska matproducenter, och Poste Restante (1989) där konstnären skickar brev till sig själv poste restante över jordklotet.

Malmö Konsthall erbjuder även en retrospektiv presentation i urval av det karakteristiska måleri som Maria Lindberg utförde under åttiotalets slut och nittiotalets början. Målerierna är utförda med en reducerad minimalism, och de utgör en serie stiliserade motiv som både leker med figurationen och utmanar en känsla av ambivalens som uppstår hos betraktaren inför de mångbottnade verkens olika möjliga betydelser. Med målningar som ger intryck av att kommentera former för maktanspråk, övergrepp och underkastelse etablerade sig Maria Lindberg som en konstnär med konceptuell metod, feministiska grundmotiv, ofta understödd av en personligt skruvad, lågmäld humor.

Maria Lindberg är kanske mest förknippad med teckningen, den konstnärliga teknik som hon ständigt återkommit till och genom åren favoriserat och gjort till sitt speciella uttrycksmedel. Utställningen på Malmö Konsthall innehåller mycket riktigt ett stort antal motiv som experimenterar med pappret som underlag, idé, utförande, och som öppnar en dörr till en hel värld som kan uppfattas som Maria Lindbergs. Presentationen på Malmö Konsthall ger även konstnären möjligheter att översätta teckningens dimension i en större skala och arbeta i dialog med utställningssalarna, till exempel i verk utförda direkt på väggen.

Vernissage fredag 14.9 kl. 18–21.

Pressbilder