fbpx
En skejtare skejtar på en ramp i sommarvärme. Rampen är ett konstverk av Koo Jeong A.
KOO JEONG A, ”OooOoO” (beskuren bild), Parc des Ateliers, LUMA Arles, France. ©Victor Picon

KOO JEONG A

EHM [Event Horizon Malmö]
1.6–25.8 2024

Sommarens utställning på Malmö Konsthall, EHM [Event Horizon Malmö], består av ”OooOoO Malmö” (2024): en skatebar skulptur helt konstruerad i trä. Verket är utfört speciellt för Malmö Konsthalls karakteristiska utställningsrum och kilar fast sin stjärnformation mellan byggnadens bärande pelarfunktioner. Skulpturen är en spelplats för både spontan rörelse och koreografi och utforskar hur sinnena formas av rummet vi befinner oss i. Verket ”OooOoO Malmö” kompletteras av ett urval av konstnärens teckningar utförda i uppförstorad skala direkt på konsthallens väggar. 

Den koreanska konstnären KOO JEONG A:s verk ger intryck av att befinna sig i en ström av kontinuerlig transformation. Verkens föränderlighet understryks till exempel när en animerad stillbild vaknar till liv, när en doft uppstår för att upphöra lika plötsligt, eller när en statisk skulptur möter mänsklig rörelse. KOO JEONG A:s arbete med våra kollektiva såväl som våra privata upplevelser utförs i varierande dimensioner – från det lilla till det monumentala – och i skilda medier så som skulptur, teckning och digital animering. Arkitekturen fungerar alltid som utgångspunkt och medspelare då till synes vardagliga händelser öppnar upp alternativa världar.

KOO JEONG A representerar Sydkorea på Venedigbiennalen 2024. Utställningen på Malmö Konsthall görs i nära samarbete med den Koreanska Paviljongen. EHM [Event Horizon Malmö] är curaterad av Seolhui Lee, Jacob Fabricius och Mats Stjernstedt.

Om konstnären

KOO JEONG A införlivar intersubjektiva fenomen, digitala funktioner och imaginära element i skulptur, måleri, film, animation, ljud och doft för att omgestalta arkitektoniska utrymmen. Konstnärens platsspecifika omgestaltningar öppnar narrativa portaler där olika medier kombineras med naturliga element och leker med idén om samband. 

KOO JEONG A:s verk ”OooOoO Malmö” stöds av Kungl. Akademien för de fria konsterna, Hjalmar Wicanders fond, Stiftelsen Lorens och Agnes Beijers fond för stadens förskönande, Svenska kyrkan och Malmö stad. Skulpturen kommer att placeras i Malmös offentliga miljö efter sommarens visning på konsthallen i samarbete med Malmö Försköning- och Planteringsförening och Malmö in the making-projektet Layered. Tack till Bryggeriet i Malmö för hjälp med konstruktionen av skateparken. Varmt tack även till Skate Malmö och Malmö in the making: Power of Places.

Aktuell information

Vernissage 31.5 klockan 17:00
Till vernissagen

Konstnären Koo Jeong A sitter framför en ljusblå vägg i en nlå skjorta.
KOO JEONG A. Courtesy PKM Gallery. Foto: Kim Je Won
Grafisk och organisk skulptur/skateramp.
KOO JEONG A, ”OooOoO”. Foto: Adrian de Weerdt.
En organiskt formad stor skateramp lyser svagt i en mörk mattbild.
KOO JEONG A, ”Resonance”, 2020.
Courtesy konstnären & PKM Gallery.