fbpx
Installationsbild av Edvard Munch, konsthallens första utställning.
Edvard Munch på Malmö Konsthall, 1975. Foto: Laszlo Bogardy

Edvard Munch

22.03 1975 – 25.5 1975

Redan ett par timmar innan Malmö Konsthall öppnade den 22 mars köade ett hundratal förväntansfulla besökare. Via en videokamera, uppsatt vid konsthallens entré, blev publiken omedvetet delaktig i ett videoverk i utställningen Ögonblickar/New Media. Konsthallschef Eje Högestätt slog upp portarna och hälsade publiken välkommen. Den norskfödde konstnären Kjartan Slettemark, utklädd till ståtlig pudel, delade ut falska inbjudningskort till invigningsmiddagen på Rådhuset.

Direkt vid entrén möttes publiken av den norske målaren och grafikern Edvard Munchs tre mästerverk Ångest, Madonna och Skriet. Utställningen visade 175 verk ur Munchs produktion, varav ett 70-tal målningar. Den största långivaren var Munch-museet i Oslo, som invigdes 1963 till 100-årsminnet av konstnärens födelse. Rätt öppning av nya konsthallen menade Torsten Weimarck i Arbetet 1975-03-23 och utställningen blev en stor publiksuccé.

Kommunfullmäktiges ordförande Arne Lundberg invigningstalade inför 1000-tals besökare flankerad av bl a konsthallschefen Eje Högestätt, konsthallsnämndens ordförande Sven-Åke Jönsson och kommunalrådet Ulla Sandell. Vernissagepudeln trippade runt bland publiken och gav upphov till många glada miner, men till slut tröttnade en av de civilklädda poliserna, som övervakade invigningen, och förpassade dramatiskt den påträngande hunden ut ur konsthallen.

Hundratals människor står och tränger utanför Malmö Konsthalls huvudingång inför öppning.
Förväntansfulla besökare köar till Malmö Konsthalls första öppning. Foto: Laszlo Bogardy
En man utklädd till pudel går runt i konsthallen. Övriga besökare tittar på honom samt en fotograferar.
Kjartan Slettermark som vernissagepudel. Foto: Laszlo Bogardy
Konsthallens dörrar öppnas och en fullpackad kö börjar röra sig in genom dessa. En person i kostym står kvar i dörren och verkar ha varit den som öppnat.
Konsthallschefen Eje Högestätt öppnar dörrarna. Foto: Laszlo Bogardy
En överblicksbild från öppningen av konsthallen. Det är överfullt med många besökare. Mitt i massan av människor syns en man stå i en talarstol. Publiken är vänd mot honom.
Kommunfullmäktiges ordförande Arne Lundberg invigningstalar. Foto: Laszlo Bogardy