fbpx
Anders Österlins verk, två stycken träkonstruktioner som liknar stora flygplan. Ett av dem hänger i taket och det andra står på en stor piedestal. Till vänster i bild syns en person som betraktar någonting som hänger på väggen intill.
Anders Österlin. Malmö Konsthall, 1995. Fotograf: Okänd

Anders Österlin

31.05 – 13.08 1995

Anders Österlin (född 1926) var den yngste av imaginisterna. Denna grupp unga konstnärer som genast efter kriget öppnade ett sydsvenskt fönster mot världen, med kontakter i Cobrarörelsen och i flera andra av den internationella samtidskonstens både surrealistiska och informella förgreningar.

Anders Österlin blev också den mest konsekvente av imaginisterna. Utställningen i Malmö Konsthall, som var hans första stora retrospektiva utställning, visade hur hans mycket formsäkra bildskapande utvecklats under fem decennier. Med den tilltagande bildmässiga strängheten, estetiseringen och ”förenklingen” rentav, har likväl den poetiska kraften och musikaliteten i hans verk alltid bevarats som en ljudande underton och den sinnliga uppmärksamheten mot slumpens betydelse aldrig gått förlorad.

På senare år har till och med hans lekfullhet tilltagit och tagit sig allt påtagligare uttryck i projekt för barn och konstruktioner som vidgat hans fält för konstnärlig kommunikation: bildalfabet, cyklar av trä, flygplan i byggsatser…

Parallellt med det generösa urvalet målningar, teckningar och grafik från mitten av 40-talet och framåt presenteras även den andra sidan av Anders Österlins produktion: illustratören och den grafiske formgivaren. Böckerna han gjorde med författarvännerna, katalogerna och de effektiva och informativa affischerna för museer och konsthallar, oftast i samarbete med vännen och medarbetaren John Melin.

Svartvit bild av Anders Österlin, han kollar in i kameran och ler. Han är iklädd en randig skjorta och runda glasögon.
Fotograf: Fredrik Bjelkerud
Ett verk av Anders Österlin hänger på en vägg, föreställande en stor cirkel med diagonala streck i.
Fotograf: Okänd
Ett trettiotal posters med olika motiv hänger tätt ihop på en vägg.
Fotograf: Okänd