Studio Syd
Våren 2025 inleder Malmö Konsthall arbetet med en professionell konststudio för konstnärer med normbrytande funktionalitet i Skåne. Studion med arbetsnamnet Studio Syd blir därmed den första renodlat professionella konstverksamheten för konstnärer med normbrytande funktionalitet i södra Sverige. Målet med projektet är att synliggöra målgruppen inom konst- och kulturområdet, visa på det stora värde som den har för konstutvecklingen i regionen och att skapa nya strukturer för professionellt skapande inom målgruppen.
En bro till den etablerade konstvärlden
Studio Syd kommer att rikta sig till konstnärer med normbrytande funktionalitet i Skåne som vill utveckla ett professionellt konstnärskap. Studions syfte är att öppna vägar in i den etablerade konstvärlden för personer som tidigare inte haft tillträde till den. Idag finns det möjlighet för målgruppen att arbeta professionellt inom andra kulturformer i Skåne, men inte inom bildkonst.
Studio Syd ska både vara en fysisk mötesplats i Malmö med ateljéer för konstnärligt arbete och ett galleri för utställningar, samt en digital plattform som representerar konstnärerna på nationell och internationell nivå. Till skillnad från andra liknande verksamheter i Sverige kommer Studio Syd inte att finansieras av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade), vilket ger konstnärerna större flexibilitet och frihet i verksamheten.
Stöd från Arvsfonden
Arbetet med den nya studion är möjligt tack vare det treåriga projektstöd på cirka sex miljoner kronor som konsthallen beviljades av Allmänna arvsfonden hösten 2024. Arvsfonden vill med satsningen stödja utvecklingen av ett samhälle där alla kan delta på lika villkor. Läs mer om Allmänna arvsfonden här.
Malmö Konsthall har över tio års erfarenhet av att arbeta med personer med normbrytande funktionalitet, främst inom ramarna för projektet Konstlyftet som i dag omfattar både utställningar, workshops och offentlig konst i Malmös bostadsområden. Under de senaste åren har konsthallen märkt av ett ökande intresse för målgruppens professionella skapande, både från daglig verksamhet enligt LSS och konstvärlden.
Projektet bygger också på en omfattande förstudie som Malmö Konsthall gjorde 2023 med stöd från Region Skåne. Förstudien undersökte hur etablerade nationella och internationella konstorganisationer arbetar för att stärka konstnärer med normbrytande funktionalitet. Studien visar bland annat att motsvarande verksamheter utomlands är mycket populära bland målgruppen och har blivit viktiga aktörer inom samtidskonsten. Nu kommer de visioner och strukturer som inhämtats från erfarna verksamheter utomlands att implementeras för att bygga en relevant och hållbar verksamhet för en svensk kontext. Målet är att studion i Malmö kan bli en förebild och ett exempel för andra som vill utveckla liknande verksamheter framöver.
Målgruppen involverad
Verksamheten ska utvecklas utifrån målgruppens önskemål och konstnärliga ambitioner, under handledning av yrkesverksamma konstnärer. En viktig utgångspunkt för projektet har varit att målgruppen ska ha inflytande genom hela processen. I januari 2023 grundades därför en dialoggrupp med representanter från LSS-verksamheter i Skåne som var delaktig i planeringen av studion hela året.
Studioprojektet drivs av Malmö Konsthall i samarbete med Kulturförvaltningen Malmö stad, Funktionsstödsförvaltningen Malmö stad, Konstfrämjandet Skåne, Kultur och Kvalitet, Ateljé Inuti i Stockholm, MKB Fastighets AB och Malmö universitet. Inspirationskällor är organisationer som Creative Growth Art Center i USA och Intoart i Storbritannien.
Efter projekttiden 2025–2027 ska en hållbar organisationsform och finansieringsmodell finnas på plats som möjliggör långsiktigt drift och vidareutveckling av verksamheten. Vi kommer också att ta fram en spridningsmodell så att liknande verksamheter kan startas upp på andra platser i landet.
För mer information kontakta:
Lucy Smalley, projektledare Studio Syd
+46 (0) 72-156 35 14
lucy.smalley@malmo.se
2023
Under projektets första år fokuserade arbetet på forskning och på att lägga upp en organisationsplan för studion. Projektledaren besökte ett tiotal organisationer runt om i världen som arbetar med konstnärer med normbrytande funktionalitet för att samla erfarenheter och lärdomar inför etableringen av en studio i Skåne. Under projektåret skapades ett nätverk av lokala, nationella och internationella samarbetspartners. I december 2023 presenterade projektledaren ett operativt ramverk och en verksamhetsplan i form av en rapport.
2024
Under 2024 låg fokus på att säkra finansiering för den framtida verksamheten, sprida den kunskap som inhämtades in under research-året, och utveckla målgruppen konstnärliga villkor genom utredning av ersättningssystem. I oktober 2024 beviljades projektet ett treårigt projektstöd från Allmänna arvsfonden, vilket blev startskottet för etablerandet av studioverksamheten.
”Att etablera en ny, framåtblickande studioverksamhet är både ett sätt att synliggöra målgruppen, säkra deras delaktighet inom kulturområdet, utveckla deras unika konstnärskap och skapa en plattform för dialog mellan målgruppen och etablerade konstnärer”
Projektledare Lucy Smalley
”Frågan om representation inom konstinstitutioner och rättvis tillgång till kultur har blivit allt viktigare både inom samtidskonsten, bland beslutsfattare och hos målgruppen själv. Andra länder har kommit mycket längre med detta och vi ligger rätt i tiden för att starta en ny verksamhet som driver dessa frågor”
Konsthallschef Mats Stjernstedt
”Projektet ett bra exempel hur man kan inkludera och engagera fler personer med funktionsnedsättning. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att utveckla metoder och verksamheter tillsammans med denna målgrupp. Med stöd från Arvsfonden kan nya idéer växa för ett samhälle där alla kan delta på lika villkor”
Hanne Konradsen, enhetschef Allmänna arvsfonden