fbpx
Färgglad teckning ritad av William Scott med skyskrapor och texten Praise Frisco.
William Scott. ”The Twilight Zone”, 2014. Akryl på canvas.
Courtesy Martin och Rebecca Eisenberg 

Frisco Studio Syd

I mars 2023 startade Malmö Konsthall ett nytt projekt som bygger på över tio års erfarenhet av att arbeta med personer med funktionsnedsättning. Vi har börjat undersöka möjligheten att etablera en ny studioverksamhet som går under arbetsnamnet Frisco Studio Syd. Studion skulle fungera som både en fysisk mötesplats och en plattform för personer med funktionsnedsättning i regionen som vill arbeta professionellt som konstnärer.   

Namn inspirerat av konstnären William Scott

Arbetsnamnet ”Frisco Studio Syd” är inspirerat av konstnären William Scott, som jobbar på Creative Growth Art Center i Oakland, Kalifornien. Scott återskapar ofta sin hemstad San Francisco som ”Praise Frisco” – en utopisk stad där samhället är mer rättvist, fredligt, hoppfullt och fyllt av glädje. Praise Frisco representerar en värld där det inte finns begränsningar och där vi kan fira våra olikheter. Vår förhoppning är att Frisco Studio Syd kan bli en sådan plats i Skåne för konstnärer och konstintresserade.  

I nära samarbete

Frisco Studio Syd drivs av en projektledare i tätt samarbete med representanter från både konst- och kulturlivet och LSS-verksamheter i Skåne. Under projektets första år 2023 fokuserade arbetet på forskning och på att lägga upp en organisationsplan för studion. Vi gjorde platsbesök hos organisationer runt om i världen som arbetar med konstnärer med funktionsnedsättning och har nu byggt upp ett nätverk av lokala, nationella och internationella samarbetspartners. Vi presenterade ett operativt ramverk och verksamhetsplan i december 2023, i form av en rapport. Nu under 2024 jobbar projektledaren med att säkra finansiering för den framtida verksamheten, sprida kunskap som hämtades in under research-året och med utvecklingen av målgruppens konstnärliga villkor.

Källor till inspiration

Inspirationskällor för Frisco Studio Syd är organisationer som Creative Growth Art Center i USA, Ateljé Inuti i Stockholm och Project Artworks i Storbritannien.

För mer information kontakta:
Lucy Smalley, projektledare Frisco Studio Syd
+46 (0) 72-156 35 14  
lucy.smalley@malmo.se