fbpx

Lyssna


Lyssna var ett deltagarbaserat projekt som pågick från juni 2022 till februari 2023. Projektet utforskade hur man kan skapa kreativa platser och kontaktytor för personer med funktionsnedsättning som är nyfikna på konst och hur man arbetar med konst. 

Medan projektet Konstlyftet riktar sig bara till Malmö inkluderade Lyssna LSS-boenden och daglig verksamhet i hela Skåne. Under projektet bjöds nio verksamma konstnärer in för att hålla varsin workshops i sina respektive tekniker, som omfattade allt från måleri och skulptur till installationer och färgning av tyg. Konstnärerna som medverkade var Tom Di Maria, Viktor Rosdahl, Sofia Zwahlen, Sigrid Holmwood, Ellinor Lager, Linnea Carlsson, Selma Sjöstedt, Kim Demåne och Sergio Augusto. Sammanlagt deltog flera hundra personer från hela Skåne i workshoparna. Alla verk som skapades under projektet visades i en digital utställning som öppnade i december 2022. Utställningen, som innehöll omkring 200 verk, kunde ses på Malmö Konsthall, på Konsthallens webbsida och på Malmö stads affischtavlor på olika platser i staden. 

Målet med projektet Lyssna var att synliggöra målgruppens berättelser och kreativa resurser inom konstområdet för en bredare allmänhet. Kirsebergs Daglig Verksamhet Redaktionen, Podd-gruppen, AntennenFilm och Terabyte var ansvariga för dokumentationen av projektet som du kan ta del av här. 
Projektledare på Malmö Konsthall var Lucy Smalley.

Samarbetspartners: Region Skåne, Plattform KcSyd och Kirsebergs Daglig Verksamhet


19.01 2023

Animation av konstnär Kim Demåne, verk skapade av deltagare under workshops 23.11 och 1.12 2022

10.01 2023

Intervju med Sergio Augusto, workshop för allmänheten 3.12.22

09.12 2022

Bilder från Kim Demånes workshop 23.11

09.12 2022

Intervju: Kim Demåne

Vi på Redaktionen har intervjuat en konstnär på Malmö konsthall. Han heter Kim Demåne och han har haft en workshop med olika dagliga verksamheter i Malmö.

Bild: konstnär Kim Demåne ritar av Christina på Redaktionen

Kim säger att han har ritat och tecknat ända sen han var liten. Kim berättar också att han kanske har varit konstnär i hela sitt liv, men har jobbat som verksam konstnär sedan 2014. I tio år har han försökt leva som konstnär på olika sätt.

Kim berättar att hans intresse för konst kommer från hans mamma som också är konstnär.

-Jag och min syster ritade mycket i hennes studio.

Han berättar att han förutom Konsthallen ställt ut i sin hemstad Ronneby, och i städer som bl a Köpenhamn, Amsterdam, New York och Paris.

-Överallt där jag har varit har jag alltid målat säger Kim.

Kim berättar om sin konst och säger han att ända sen han var barn tecknade serier. Teckningar som var uppbyggda av linjer och det är typiskt för serier. Han berättar också att han tyckte om gamla målningar från renässansen.

– Så nån blandning där i mellan skulle jag vilja säga att jag önska uppnå någon gång. Konst ska alltid ge ett svar det ska också ställa en fråga.

Det bästa med hans jobb är att han får göra vad han vill. Han berättar att han tackade nej till ett stort företag som tjänar mycket pengar på att göra fartyg och vapen.

– Då blev jag påmind igen att jag kan göra vad jag vill. Konsthallen frågade mig om jag vill göra en workshop med er och då tackade jag ja, berättar han. Det handlar inte alltid om pengar.

Kim berättar lite om hans graffitimålningar som han har målat på olika hus. Han har bland annat målat en stor drake på ett hus åt sin kompis, som blev uppskattad och hamnade i tidningar.

-Det blev en av Sveriges stora sommarnyheter år 2015 säger Kim.

Det ledde till att en kvinna ringde upp honom och önskade en muralmålning på sin 81-årsdag som han målade. Det blev också en fantastisk sommarnyhet.

Idag har vi hjälpt Kim att göra en bildsekvens med olika gubbar som han kommer fotografera som i sin tur kommer bli en färggrann gubbe som kommer röra sig och promenera.

Sin inspiration får Kim på många olika sätt och den har förändrat sig med tiden. Han berättar att han har ”byggt” sin egen värld, Delicious Brains, någon form egen bildvärld med sin fantasi. Han får även mycket inspiration från sin älskade lilla dotter Maxine.

Vi på Kirsebergs DV vill tacka Kim Demåne för ett spännande samarbete.

Texten är skriven av Christina Dimitriou, Redaktionen

30.11 2022

Intervju med Sigrid Holmwood, workshop 31.8

16.11 2022

Poddgruppen – Intervju med Selma Sjöstedt

https://open.spotify.com/embed/episode/4SwTJpNDbLsQXeInPsbzpG?utm_source=generator

02.11 2022

Bilder från Linnea Carlssons workshop 19.10

25.10 2022

Bilder från Ellinor Lagers workshop 5.10

13.10 2022

Skulpturer som ett språk

Vi på redaktionen har intervjuat en konstnär på Malmö konsthall. Hon heter Ellinor Lager och har precis haft en workshop med olika dagliga verksamheter i Malmö.

Bild: Redaktionens DV som genomförde intervjun med Ellinor Lager. 

Skulpturer som ett språk

När Ellinor var liten fantiserade hon om att bli konstnär.Hon tyckte om att måla och hon gillade att pyssla och skapa.

Ellinor berättar att hon använder material för att skapa och att uttrycka det hon tänker, när hon började med detta visste hon att hon skulle bli konstnär. Ellinor tyckte att det blev väldigt viktigt att arbeta med något synligt för att komma vidare i det som hon hade i tankarna.

Ellinor visste att det var just detta som hon ville syssla med när hon hade gjort klart sina konstutbildningar.

  • När jag hade gått i skolan länge då tänkte jag att nu får jag nog köra på det här, berättar Ellinor.

När Ellinor jobbar med sin konst handlar mycket om frågan om vad det innebär att vara mamma eller att ha kvinnokropp. Men också frågor om kroppen och kroppens mening. Ellinor tycker att konst är ett sätt att uttrycka sig utan ord.

När man ska ställa ut gör olika konstnärer på olika sätt. Ellinor tycker att andra konstnärer är bättre på att ringa upp gallerier för att ställa ut. 

När någon ska ha utställning så ber de konstnärerna att skicka en mapp med sina tidigare konstverk.

Just nu ställer Ellinor ut sin konst i Konsthallen. Innan det var hon med på Celsius Projects i Malmö och hon har också ställt ut i ett gammalt slakteri i Uppsala som heter Köttinspektionen. Ellinor tycker att det var en väldigt rolig konsthall. Hon har till och med ställt ut i London men också i Stockholm och Göteborg.

Ellinor drömmer om att ställa ut sin konst i utlandet, helst i Venedig där årets konstutställning handlar om moderskap, kroppen och att vara människa.

Ellinor tycker att deltagarna på workshopen har varit duktiga. Hon är fascinerad av allt som har skapats under dagen. Ellinor berättar att deltagarna bland annat har skapat former och tecken med tyg från trasmattor och gjort skulpturer med vax. När det limmade tyget från trasmattorna har torkat kan man hänga upp dem på väggen som en tavla.

Vi tycker att det har varit roligt at få vara med i workshopen.  Ellinor har varit trevlig att samarbeta med.

Av Christina Dimitriou och Robert Johansson, Redaktionen DV

23.9 2022

19.9 2022

Intervju med Viktor Rosdahl, workshop 22.6

1.7 2022

Intervju med Sofia Zwahlen vid workshopen 29.6

1.7 2022

Intervju med Tom Di Maria på Kirsebergs DV, 14.6 2022

15.6 2022

Workshop med Tom di Maria på Malmö Konsthall, 15.6 2022

14.6 2022

10.6 2022

7.6 2022

31.5 2022

23.5 2022

Intervju med Ali Reza, medlem i arbetsgruppen för projekt Lyssna, av handledare Camilla Landin. Klippning: Juled Tairi