- This event has passed.
Sydsvenskans salonger: Naturen och vi
Sydsvenskans salonger: Naturen och vi
klockan –
Har vi glömt vårt ursprung? Är vi på väg att bli analfabeter i naturen? Ett samtal om vårt komplicerade förhållande till naturen och andra levande varelser.
Varför alienerar vi oss alltmer från naturen? Och vad får det för konsekvenser? Vem för växters och djurs talan? Med utgångspunkt i Ingela Ihrmans pågående utställning ”Frutti di Mare” ser Sydsvenskans salonger närmare på den obalans som uppstått alltsedan mänskligheten började särskilja sig från sin omgivning och ställa sig över allt annat liv. Vi tycks ha glömt vårt ursprung – att vi, liksom allt annat levande, kommer från havet.
Möt Thomas Beery, professor i miljödidaktik vid Högskolan i Kristianstad, Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och författare samt Amelie Björck, kulturskribent och docent i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola i ett samtal om vår relation till naturen. Samtalet leds av Heidi Avellan, politisk chefredaktör HD-Sydsvenskan.
Samtalet genomförs i samarbete med Sydsvenskan
Information
Vad: Panelsamtal
När: Onsdag 6.12, 18:00
Var: Utställningshallen
Fri entré, ingen förbokning. Först till kvarn gäller.
Torill Kornfeldt är en vetenskapsjournalist och författare som fokuserar på hur forskning påverkar vårt samhälle och vår framtid. Hennes två böcker, ”Mammutens återkomst” och ”Människan i provröret”, är översatta till nio språk. Torill hörs också i podden P3 Dystopia.
Amelie Björck är docent i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola samt teater- och litteraturkritiker i Aftonbladet. I sin bok ”Zooësis: Om kulturella gestaltningar av lantbruksdjurens tid och liv” från 2019 undersöker hon lantbruksdjur i senmodern och samtida litteratur, konst och aktivism.
Thomas Beery arbetar som professor på Högskolan Kristianstad på Landskapsvetenskapsprogrammet där han ser närmare på hur samspelet mellan natur och kultur definierar landskapet. I sin forskning fokuserar han på människans förhållande till naturen och utforskar upplevelser som stödjer en känsla av samhörighet med naturen.