fbpx
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Frida Orupabos & Ceija Stojkas konst på Internationella kvinnodagen

Porträtt av konstnärerna Frida Orupabo och Ceija Stojka. Frida Orupabo är en nu levande konstnär med rötter i Nigeria och Ceija Stojka en romsk konstnär som avled 2013.
Frida Orupabos & Ceija Stojkas konst visas på Internationella kvinnodagen. Bild Frida Orupabo: Foto Pirje Mykkänen, Finnish National Gallery. Bild Ceija Stojka: Ceija Stojka, 2005. Foto: Christa Schnepf.

Frida Orupabos & Ceija Stojkas konst på Internationella kvinnodagen

Hela dagen

På Internationella kvinnodagen uppmärksammar vi konstnärerna Frida Orupabo och Ceija Stojka (1933–2013) på Malmö Konsthall. Orupabos och Stojkas drabbande och direkta konst handlar om hur vi ser tillbaka på vår historia och hur vi bearbetar dess mörker. Följ med Konsthallens pedagoger på en guidad visning av de båda konstnärernas verk.

Frida Orupabo (född 1986 i Sarpsborg, Norge) arbetar med digitala och fysiska kollage av varierande form och utforskar frågor om ras, familjerelationer, kön, sexualitet, våld och identitet. Hon är aktuell i utställningen FLIGHT på Malmö Konsthall; en utställning om kolonialismen och dess ekon i vår egen tid.

Ceija Stojka (1933–2013) föddes och växte upp i Steiermark i Österrike, där hennes kringresande familj försörjde sig på handel. Efter Nazitysklands maktövertagande i Österrike 1938 förföljdes hennes familj, greps och skickades till koncentrationsläger. Stojka var knappt tio år gammal när hon kom till Auschwitz. Hon överlevde tre koncentrationsläger: Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück och Bergen-Belsen. Nu visas ett mindre urval av hennes verk på Konsthallen.

Följ med på en visning med våra guider Behnaz Alebouyeh Semami, Sannah Salameh och Lacky Daniel klockan 15 eller 17 på Internationella kvinnodagen. FLIGHT håller öppet 11–19, Ceija Stojka-rummet 15–19. 

Vad: Guidad visning
När: Ons 8.3 kl 15 och 17
Var: Utställningshallen
Språk: Svenska

Ingen anmälan krävs, fri entré