fbpx
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Förintelsens minnesdag: Guidade visningar av Ceija Stojka

Målning av ett koncentrationsläger uppifrån, gröna baracker, ett stort öga och barn som leker i leran.

Förintelsens minnesdag: Guidade visningar av Ceija Stojka

27.1.2023

På Förintelsens minnesdag uppmärksammar vi den romska konstnären Ceija Stojka, som var en av de första romska kvinnor någonsin att berätta om sina minnen och upplevelser av Förintelsen. Malmö Konsthalls stora separatutställning med Stojka år 2021 nådde in i mångas hjärtan – nu visar vi ett urval av hennes målningar i en miniutställning. På Förintelsens minnesdag erbjuder vi två guidade visningar klockan 13 och 14 med Sannah Salameh och Lacky Daniel.

Den romska konstnären Ceija Stojka (1933–2013) föddes och växte upp i Steiermark i Österrike, där hennes kringresande familj försörjde sig på handel. Efter Nazitysklands maktövertagande i Österrike 1938 förföljdes hennes familj, greps och skickades till koncentrationsläger. Stojka var knappt tio år gammal när hon kom till Auschwitz. Hon överlevde tre koncentrationsläger: Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück och Bergen-Belsen. Av hela hennes släkt på cirka tvåhundra personer överlevde bara sex: hon själv, hennes mor och fyra av hennes syskon.

Mer än fyrtio år senare bröt hon tystnaden och började, som en av de första romska kvinnor någonsin, berätta om sina minnen och upplevelser av Förintelsen. I flera böcker och över tusen målningar och teckningar har hon skildrat sin barndom. Ett urval verk visas nu på Malmö Konsthall. Följ med på en guidad visning med Sannah Salameh och Lacky Daniel. Salameh är konstnär, författare och tv-personlighet som har arbetat med konst och pedagogik på SVT, Bonniers Konsthall i Stockholm och med flera projekt på Malmö Konsthall. Lacky Daniel är aktivist för romska rättigheter. Hon har familjemedlemmar som överlevt förintelsen och därmed ett unikt perspektiv på Ceija Stojkas konstnärskap och liv som rom. 

Information

Vad: Guidad visning
När: Fre 27.1 kl 13 och 14. Utställningen är öppen kl 12–15
Var: Ceija Stojka-utställningen, träff i bokhandeln

Ingen anmälan krävs, fri entré