fbpx
Laddar Events

« All Events

  • This event has passed.
Evenemangs-serie Evenemangs-serie: En glimt av Ceija Stojka

En glimt av Ceija Stojka

Konstverk av konstnären Ceija Stojka; gröna baracker, snömodd och barn som leker.
Ceija Stojka, Ravensbrück 1944, 1994. Privat ägo. Foto: Helene Toresdotter

En glimt av Ceija Stojka

klockan

Den romska konstnären Ceija Stojka överlevde tre koncentrationsläger och var en av de första romer någonsin att vittna om Förintelsen. Konsthallens miniutställning med Stojka håller öppet med guidade visningar utvalda datum under februari och mars. Det finns också möjlighet att boka en privat visning för grupper på minst fem personer. Visningarna är gratis på vardagar under våra ordinarie öppettider.

Konsthallens stora separatutställning med den romska konstnären Ceija Stojka våren 2021 drabbades hårt av coronarestriktioner. Många fick aldrig möjlighet att ta del av hennes starka skildringar av de tre koncentrationsläger hon överlevde under andra världskriget. I konsthallens miniutställningen finns nu chansen att se ett litet urval av hennes målningar. Under de lördagar då utställningen, som främst riktar sig till Malmös skolungdomar, är öppen för allmänheten erbjuder vi en visning med Sannah Salameh och Lacky Daniel.

Sannah Salameh är konstnär, författare och tv-personlighet. Hon har arbetat med konst och pedagogik på SVT, Bonniers Konsthall i Stockholm och med flera projekt på Malmö Konsthall. Lacky Daniel är aktivist för romska rättigheter och har familjemedlemmar som överlevt förintelsen. Hon kommer ge ett unikt perspektiv på Ceija Stojkas konstnärskap och liv som rom. 

 

 

 

 

Information

Vad: Miniutställning
Var: Ingång till Ceija Stojka-utställningen via bokhandeln

Öppettider:
Lör 25 mar kl 14-16, visning kl 15

Ingen anmälan krävs till visningarna

Du kan även boka en privat visning (ca 20 min) för grupper om minst fem personer genom att kontakta info.konsthall@malmo.se. Visningen är gratis under våra öppettider på vardagar och kostar 1500 SEK utanför ordinarie öppettider.


Svartvitt porträtt av Ceija Stojka som ler in i kameran. Tatuerade nummer syns på hennes arm.
Porträtt av Ceija Stojka, 2005. Foto: Christa Schnepf
Svartvit målning av romskt läger som blir angripet av nazister.
Ceija Stojka, Wo ist meine Familie. Bergen-Belsen 1945, 2006. Privat ägo. Foto: Helene Toresdotter
Installationsbild av en liten utställning av konstnären Ceija Stojka.
Miniutställningen på Malmö Konsthall 2022. Foto: Helene Toresdotter