fbpx
Laddar Events

« All Events

Viljan att finnas I – litteratur i fokus

Verk på tunna papper bestående av snören, tråd, tejp som föreställer stygn, kroppar och bokstäver.
Lenke Rothman, ” Ett år har 365 dagar”. Foto: Helene Toresdotter.

Viljan att finnas I

klockan

Författarna Gabriel Itkes-Sznap, Taliah Pollack och Andrzej Tichý möts i ett samtal om hur litteratur har förmågan att lyfta fram det förflutna i nuet och skapa ett rum av samtidighet där både aktuella frågor och historiens arv kan ta gestalt, diskuteras och bearbetas. Samtalet modereras av Gabriella Håkansson. “Viljan att finnas” är en mini-samtalsserie i anslutning till Lenke Rothman-utställningen på Malmö Konsthall.

Det första samtalet fokuserar på litteratur och tar avstamp i Lenke Rothmans konstnärliga skapande som kan liknas vid ett reparationsarbete, en minnesbearbetning där hon stygn för stygn försöker reparera världen. Hon sammanfogar det förflutna med nuet i en process där tid, material och minnen utgör livets tyg. Rothman var också författare och publicerade flera böcker, däribland ”Regn” som väckte stor uppmärksamhet genom sitt flöde av ord som försökte berätta om det som inte kunde berättas. “Viljan att finnas” är titeln på ett verk av Rothman från 1977 som finns med i utställningen.

Medverkande:

Gabriel Itkes-Sznap är en svensk poet, litteraturkritiker, översättare, och tidigare förläggare. Han debuterade 2015 med diktsamlingen “Tolvfingertal” som nominerades till Borås tidnings debutantpris samma år. 2021 utkom hans andra diktsamling, “Himlen till munnen tången till hjärtat”, och han är sedan 2022 verksam som litteraturkritiker på Dagens Nyheter.

Taliah Pollock är uppvuxen i Israel och verksam i Malmö som författare, föreläsare och filmvetare. Hon har bland annat skrivit litteratur riktad mot ungdomar och barn, som den tvåspråkiga boken “Äggskal”, publicerad på svenska/rumänska och svenska/jiddisch. 2018 utkom hennes roman “Hebrons hemlighet” – en skönlitterär skildring av två flickor på Västbanken som trotsar fiendskapen och bildar en stark vänskap över gränserna.

Andrzej Tichý, född i Prag och bosatt i Malmö, debuterade 2005 med romanen “Sex liter luft”, som belönades med Borås Tidnings debutantpris. Hans senare romaner “Fält” (2008) och “Kairos” (2013) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris, och “Eländet” (2016) nominerades till Augustpriset. Våren 2024 utkom hans senaste roman, “Händelseboken”, som skildrar teman som kapitalism, klassamhället och rasism.

Gabriella Håkansson är en svensk författare, essäist och litteraturkritiker bosatt i Malmö. Hon är författare till den historiska romantrilogin “Aldermanns arvinge”, som utspelar sig i London i början av 1800-talet. Håkansson är en aktiv kulturskribent i både svensk och internationell press och är ofta anlitad som moderator och presentatör vid litterära samtal. Förutom sina romaner har hon även verkat som essäist, novellist och radiopratare.

Information

Vad: Samtal
När Onsdag 9.10 klockan 18–19.30
Var: C-salen

Drop in, fri entré

Det andra samtalet i serien, “Viljan att finnas II”, fokuserar på konst. Samtalet ordnas den 13 november klockan 18. Medverkande: Runo Lagomarsino, Elisabeth Moritz, Stacey de Voe och Simon Ferner. Moderator: Paulina Sokolow.