Torrlägg Öresund
8.2–4.5 2025
“Torrlägg Öresund” samlar konstnärer från båda sidor av bron och undersöker regionen som en plats för sociokulturella, ekologiska, teknologiska, ekonomiska och politiska sammanflätningar på både lokal och global nivå. Centralt är ett kritiskt förhållningssätt till infrastruktur, skapandet av sammankopplade system och ”broar” som möjliggör utbyten över rum och överföring av information mellan olika områden.
År 1953 kom den skånska industrimannen Ruben Rausing med ett till synes absurt förslag: att man skulle torrlägga Öresund och därmed skapa nytt utrymme för Malmö och Köpenhamn att expandera och mötas i mitten. Som grundare av det svenska företaget Tetra Pak, som tillverkar och utvecklar förpackningslösningar, såg Rausing havsbotten i detta gränsland som en plats för utveckling, med nya jordbruks- och urbaniseringsprojekt och bygga broar över tidigare skiljelinjer. Denna idé av Rausing har varit utgångspunkten för utställningens curator Post Brothers och gett utställningen dess titel.
Utställningen utforskar förhoppningarna om och misslyckandena i den massiva samhällsomvandlingen och gräver i relationerna mellan det offentliga och privata, de inre och yttre världarna samt mellan bilder, abstraktioner och den levda verkligheten. Den undersöker också hur mänskligt arbete påverkar och förändrar våra omgivningar, och vilken inverkan detta i sin tur har på våra identiteter och relationer.
Utställningen görs med stöd från Polska institutet och Statens kunstfond.
Aktuell information
Vernissage 7.2 2025
Medverkande konstnärer
Hannibal Andersen, Kalle Brolin, Kåre Frang, Sebastian Hedevang & Andreas Rønholt Schmidt, Henriette Heise, Silas Inoue, Hanni Kamaly, Dag Kewenter, Aleksandra Kucharska, Ina Nian, Jessica Olausson, Vibe Overgaard, Matilda Tjäder.