fbpx
Närbild av några personer som ligger på en sandstrand och sjunger i pastellfärgade badkläder.
”Sun & Sea” på Malmö Konsthall, 2021. Foto: Emmalisa Pauly.

Sun & Sea

2.11–14.11 2021

Föreställ dig en sandstrand – dig själv på den, eller bättre: ståendes ovanför. Den brännande solen, doften av solskyddskräm, synen av färgglada badkläder, svettiga handflator och ben – lata kroppar utspridda över en mosaik av handdukar. Föreställ dig barnens glada tjut, ljudet av skratt, av en glassbil i fjärran. Den musikaliska rytmen av vågor som slår mot stranden, ett lugnande ljud (på denna strand, inte någon annanstans). De skrynkliga plastpåsarna som virvlar runt i luften, deras tysta, manetliknande flytande under vattenytan. Dånet av en vulkan, ett flygplan eller en motorbåt. Sedan en kör av sånger: vardagliga sånger, sånger sprungna ur oro och tristess, sånger om nästan ingenting. Och under dem: det långsamma knakandet av en utmattad jord, en flämtning.

Brännande aktuellt tema

”Sun & Sea” är en kritikerrosad litauisk opera-performance, prisad med Guldlejonet som det bästa bidraget på årets Venedigbiennal. Verket – en levande installation utan början eller slut – visas på Malmö Konsthall den 2–14 november 2021 (framflyttad från våren 2020 på grund av coronavirusets spridning). Malmö Konsthall är den första konstinstitutionen att visa verket i Sverige efter verkets internationella framgångar. ”Sun & Sea” är en brännande konstupplevelse i flera bemärkelser. Under en artificiell sol tar föreställningen med lätt hand upp akuta frågor om hållbarhet och ekologi, om trötta kroppar och en trött planet. Dystopiska teman behandlas i en lättjefull miljö, på en sandstrand som för många är synonymt med semester och avkoppling. 

Föreställningen formas efter varje spelplats

Föreställningen på Malmö Konsthall utgör en del av en nordisk turné. På varje ort kommer lokala statister och amatörsångare att rekryteras till originalensemblen, vilket gör att föreställningen formas av den plats där den visas. Varje föreställning loopar i fyra timmar där publiken kan komma och gå som den vill, i mån av plats. ”Sun & Sea” görs i samarbete med Biblioteken i Malmö med stöd från Samarbetsfonden Sverige-Litauen, Statens Kulturråd, Nordiska Kulturfonden, Malmö Förskönings- och planteringsförening (Plantan), Miljöförvaltningen och Kulturförvaltningen vid Malmö stad. Tack till Litauens ambassad i Stockholm.

Upphovsmännen bakom den originella operan är den kvinnliga trion Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė och Lina Lapelytė. Curator för projektet är Lucia Pietroiusti, Curator of General Ecology, Serpentine Gallery, London.

”Sun & Sea” genomförs med stöd av Biblioteken i Malmö, Miljöförvaltningen, Kulturförvaltningen och Malmö Museer, Samarbetsfonden Sverige-Litauen, Statens kulturråd, Nordisk Kulturfond, Malmö Förskönings- och Planteringsförening, AkkaFRAKT och Litauens kulturinstitut och ambassad. ”Sun & Sea” genomförs med stöd av Biblioteken i Malmö, Miljöförvaltningen, Kulturförvaltningen och Malmö Museer, Samarbetsfonden Sverige-Litauen, Statens kulturråd, Nordisk Kulturfond, Malmö Förskönings- och Planteringsförening, AkkaFRAKT och Litauens kulturinstitut och ambassad.

Grupp av logotyper: Sponsorer Sun and Sea

Drop in / ingen förhandsbokning krävs. Om restriktionerna för Covid-19 kräver en annan lösning informerar vi om detta här, i våra sociala medier och i vårt nyhetsbrev i september.

”Sun & Sea” skapades utifrån en visuell idé: semesterfirare som ligger på en sandstrand och sjunger, halvnakna kroppar som observeras uppifrån – från solens perspektiv, som om människorna vore insekter. Efter den visionen tog det fyra år tills vi hittade en parallell mellan människokroppens bräcklighet och den enorma planetkroppens förgänglighet. Trots att vi insåg att verket på något sätt skulle ta sig an klimatförändringar var vi tveksamma till hur ett så stort och akut tema skulle kunna behandlas på ett finkänsligt, icke alarmistiskt och samtidigt bildande sätt. Verkets libretto är en mosaik av berättelser bestående av inre monologer, drömmar och tankar, framförda av semesterfirarna både genom solosång och i kör. Potpurrit av berättelser kan vid första anblick låta som ett vardagligt och bekymmersfritt sorl, men den liturgiska och syntetiska oceanen av sånger gömmer ett överhängande hot. Det är en motsägelsefull bild som uppenbarar sig – semesterfirarna smuttar på söta Piña Coladas i samma takt som jordens resurser sinar.

Koncept och idéutveckling: Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė och Lina Lapelytė
Regi och Scenograf: Rugilė Barzdžiukaitė
Librettist: Vaiva Grainytė
Kompositör och Musikledare: Lina Lapelytė
Curator: Lucia Pietroiusti
Turnéledare / Scenmästare: Erika Urbelevič
Producent: Aušra Simanavičiūtė

Medverkande: Svetlana Bagdonaitė, Eglė Paškevičienė, Marco Cisco, Lucas Lopes Pereira, Artūras Miknaitis, Kalliopi Petrou, Nabila Dandara Vieira Santos, Ieva Skorubskaitė, Yates Norton, Elisabetta Trevenzuoli, Annapaola Trevenzuoli, Jonas Statkevičius, Vincentas Korba, Jeronimas Petraitis, Juozas Petraitis, Pranas Petraitis.

Ljudingenjör: Tautvydas Navikas
Producent: TBC [not yet appointed]

Producenter: Neon Realism
Samproducenter: Akademie Schloss Solitude; Goethe-Institut; JCDecaux; Münchner Kammerspiele; National Gallery of Art, Vilnius; Nida Art Colony of Vilnius Academy of Arts; Staatsschauspiel Dresden; The Momentary, Arkansas.

Beställare (”Sun & Sea (Marina)”, Venice, 2019): Rasa Antanaviciute

Mecenater (”Sun & Sea (Marina)”, Venice, 2019): Lithuanian Council for Culture; Ministry of Culture of the Republic of Lithuania; Laurenz Foundation, Basel; Vilnius City Municipality.

Bild tagen ovanifrån på två unga män på en handduk på en sandstrand
”Sun & Sea” på Malmö Konsthall, 2021. Foto: Emmalisa Pauly.
Bild tagen uppifrån på en artificiell sandstrand fylld av människor på pastellfärgade handdukar.
”Sun & Sea” på Malmö Konsthall, 2021. Foto: Emmalisa Pauly.
Bild tagen uppifrån på en artificiell sandstrand fylld av människor på pastellfärgade handdukar.
”Sun & Sea” på Malmö Konsthall, 2021. Foto: Emmalisa Pauly.