fbpx
Tre klänningar hänger på rad under ett transparent tyg, ovanpå allt finns en revolver.
Lenke Rothman. ”Läget”, 1989. Courtesy Borås Konstmuseum.

Lenke Rothman

21.9 2024 – 19.1 2025

Höstens utställning presenterar ett stort urval verk av Lenke Rothman (1929–2008). Rothman var en svensk-ungersk konstnär, författare och överlevande från Förintelsen som var bosatt i Sverige större delen av sitt liv. Hon kom med de vita bussarna till Malmö 1945. Rothmans omfångsrika produktion omfattar målningar, teckningar, installationer, böcker, skulpturer, objekt och textilier.

Lenke Rothman experimenterade tidigt med olika typer av material och utforskade deras inneboende narrativa potential. Genom att insistera på materialens förmåga att tala, uttrycka och minnas skapade hon polyfona, men samtidigt extremt personliga verk. Hon återanvände och sammanfogade material och arbetade med berättelsens kraft där tid, föremål, stygn och minnen utgör livets tyg.

Lenke Rothmans konst och skrivande kan ses som ett svar på frågan som upptar henne; ”hur ska livet räddas och bevaras från den ständigt pågående förgörelsen”. I en utställning med Rothmans verk framstår konsten som en form av etisk nödvändighet, inte bara som uttrycksmedel för den enskilda konstnären utan för ett samhälle att sörja, att leva vidare och sträva efter en bättre framtid.

Curatorer: Rebecka Katz Thor, Runo Lagomarsino och Mats Stjernstedt.
Utställningen kommer att åtföljas av en omfattande katalog.

Vernissage fredag 20.9 2024.
Välkommen!