Lenke Rothman – Liv som tyg
21.9 2024 – 19.1 2025
Höstens utställning “Liv som tyg” presenterar ett stort urval verk av Lenke Rothman (1929–2008). Rothman var en svensk-ungersk konstnär, författare och överlevande från Förintelsen som 1945 kom till Malmö med Röda Korsets transporter och därefter var bosatt i Sverige större delen av sitt liv. Rothmans omfångsrika produktion omfattar målningar, teckningar, installationer, böcker, skulpturer, objekt och textilier.
Spår av liv
Utställningen “Liv som tyg” lyfter Lenke Rothmans unika, konceptuella förhållningssätt till sitt arbetsmaterial. Lenke Rothman experimenterade tidigt med olika typer av material och utforskade deras inneboende narrativa potential. Genom att insistera på materialens förmåga att tala, uttrycka och minnas skapade hon under sina sextio år som konstnär mångbottnade, personliga verk. Hon använde ofta okonventionella konstnärsmaterial och vardagliga föremål. Knappar, säkerhetsnålar, biljetter, klädesplagg, kvitton, plastpåsar – spår av liv – hopfogades på komplexa och överraskande sätt. Många av föremålen och motiven är förknippade med minnen från barndomen och livet med familjen. Hon samlade på material på ett sätt som är bekant efter erfarenhet av krig och trauma, av Förintelsen, där förlusten av allt möts med en försäkran av att inget ska fattas.
Hur livet ska bevaras
I Rothmans konst får olika delar av hennes verklighet samexistera; det livslångt närvarande såret och det vardagliga som tillvaron också består av. Livet och minnena pågår parallellt, och blir i hennes konst en uppmaning till betraktaren att bli mer lyhörd för en symbolfylld värld omkring oss, för ögonblick och ting som pulserar av liv. Lenke Rothmans konst och skrivande kan ses som ett svar på frågan som upptar henne; “hur ska livet räddas och bevaras från den ständigt pågående förgörelsen”. I en utställning med Rothmans verk framstår konsten som en form av etisk nödvändighet, inte bara som uttrycksmedel för den enskilda konstnären utan för ett samhälle att sörja, att leva vidare och sträva efter en bättre framtid.
Tråden, tyget och stygnet
Tråden, tyget och stygnet är centrala i Rothmans bildvärld. Hennes intresse för stygnet var inte bara kopplat till den symaskin som intog en central plats i hemmet på grund av faderns arbete som paraplymakare, utan även till en personlig läkeprocess, till kroppens ärrvävnader och spår av erfarenheter som inte går att dölja. Samtidigt pågår ett större reparationsarbete där hon, stygn för stygn, försöker sammanfoga det förflutna med det närvarande. Eller som hon själv skriver: ”Sy ihop det som varit med det som är, och dra tråden in i det som ännu inte är.” Här finns en referens till det judiska begreppet “tikkun olam” med innebörden att reparera världen och det sociala kontrakt som håller oss samman eller sliter oss isär. Lenke Rothmans arbete med att klistra, nåla fast och foga samman kan liknas vid att sy ihop en sönderfallande erfarenhet där tid, föremål och minnen utgör livets tyg.
Curatorer för utställningen är Rebecka Katz Thor, Runo Lagomarsino och Mats Stjernstedt.
Tack till referensgruppen av judiska Malmöbor.
Lenke Rothman (1929–2008) var en ungerskfödd judisk konstnär och författare. Som sextonåring, år 1945, kom hon ensam till Malmö med en Röda Korset-transport efter att ha suttit i två koncentrationsläger – Auschwitz och Bergen-Belsen. Av tio familjemedlemmar överlevde bara två Förintelsen, Lenke och hennes äldste bror Alexander. Rothman var vid sin ankomst svårt sjuk i tuberkulos och tillbringade de första sex åren i Sverige på olika sjukhem, sanatorier och sjukhus.
Lenke Rothman valde att stanna i Sverige och 1951 påbörjade hon studier i måleri på Konstfack i Stockholm. Samma år deltog hon i sin första utställning “Utländska konstnärer i Sverige” på Konstnärshuset i Stockholm. Hennes verk har visats i separatutställningar på bland annat Konstakademien, Stockholm (1976), Jewish Museum, New York (1987), Galleri Augusta, Sveaborg (1987), Bror Hjorths hus, Uppsala (1999), Dunkers kulturhus, Helsingborg (2008) sam Sörmlands museum, Nyköping och Forum för Levande Historia, Stockholm (2018). Utställningen “Yttringar av liv” visades på Malmö Konsthall och Göteborgs Konsthall 1989–1990. Lenke Rothman publicerade även böckerna “Quality of Life” (1980), “OK OK NO NEW YORK” (1984), “Regn” (1990) och “Stygn” (2001).
Vernissage för “Liv som tyg” firas fredagen den 20 september klockan 19–00. Medvärd för vernissagen är Röda Korset Malmökretsen. Vernissagen sker i samarbete med Moderna Museet Malmö, vars vernissage börjar klockan 17. Varmt välkommen!
“Lenke Rothmans utställning i Malmö är en skattgömma”
Dagens Nyheter
“Holocaustoverleveren Lenke Rothman syede stykker og rester af sit liv sammen og skabte samtidig et nyt. Det er rigtig smukt og akut nødvendigt at opleve”
Weekendavisen
“Genom en till synes energisk livsdyrkan låter Lenke Rothman sig inte nedslås av historiens smärta. Detta må framstå som en individuell bragd, men med den pågående AI-revolutionen är det självklart att det faktiskt angår oss alla”
Aftonbladet