fbpx
Målning av ett koncentrationsläger uppifrån, gröna baracker, ett stort öga och barn som leker i leran.
Ceija Stojka, ”Ravensbrück 1944”, 1994. Privat ägo. Foto: Helene Toresdotter

En glimt av Ceija Stojka

27.8 2022–7.5 2023

Den romska konstnären Ceija Stojka överlevde tre koncentrationsläger och var en av de första romer någonsin att vittna om Förintelsen. Konsthallens miniutställning med Stojka håller öppet med guidade visningar utvalda datum under februari och mars. Det finns också möjlighet att boka en privat visning för grupper på minst fem personer. Visningarna är gratis på vardagar under våra ordinarie öppettider.

Några utvalda verk

Konsthallens stora separatutställning med den romska konstnären Ceija Stojka våren 2021 drabbades hårt av coronarestriktioner. Många fick aldrig möjlighet att ta del av hennes starka skildringar av de tre koncentrationsläger hon överlevde under andra världskriget. I konsthallens miniutställningen finns nu chansen att se ett litet urval av hennes målningar. Under de lördagar då utställningen, som främst riktar sig till Malmös skolungdomar, är öppen för allmänheten erbjuder vi en visning med Sannah Salameh och Lacky Daniel. Mer om utställningen 2021.

Visningar av Sannah Salameh & Lacky Daniel

Sannah Salameh är konstnär, författare och tv-personlighet. Hon har arbetat med konst och pedagogik på SVT, Bonniers Konsthall i Stockholm och med flera projekt på Malmö Konsthall. Lacky Daniel är aktivist för romska rättigheter och har familjemedlemmar som överlevt förintelsen. Hon kommer ge ett unikt perspektiv på Ceija Stojkas konstnärskap och liv som rom. 

Information

Utställningen visas snett ovanför Malmö Konsthalls bokhandel, uppgång genom bokhandeln, och är öppen under onsdagar 15:00–19:00 och lördagar 14:00–16:00.

Svartvitt porträtt av Ceija Stojka som ler in i kameran. Tatuerade nummer syns på hennes arm.
Porträtt av Ceija Stojka, 2005. Foto: Christa Schnepf
Svartvit målning av romskt läger som blir angripet av nazister.
Ceija Stojka, ”Wo ist meine Familie. Bergen-Belsen 1945”, 2006. Privat ägo. Foto: Helene Toresdotter
Installationsbild av en liten utställning av konstnären Ceija Stojka.
Miniutställningen på Malmö Konsthall 2022. Foto: Helene Toresdotter