fbpx
Närbild av ett par fötter med skateskor och en skateboard.

Lär känna några av stadens skateprofiler

Malmöskejtaren Sarah Meurle fotograferad framför konsthallens av grönska beklädda vägg.

Sarah Meurle fotograf och skateboardåkare

– Jag började åka skateboard 2003 när jag var 12–13 år. Jag kommer från Blentarp, en by med cirka 2000 invånare. Jag och en kompis köpte billiga brädor och började skata utanför hennes uppfart. Eftersom jag bodde på landet med en grusväg utanför, röjde vi på vinden och byggde en liten skatepark där. Efterhand utforskade vi byn, skatade och filmade varandra, och tittade på skatefilmer i någon källare.

På onsdagar och lördagar åkte vi till Bryggeriet, där jag introducerades till Malmös skatescen och blev hooked direkt.

Vad var speciellt med Malmös skatescen?

Det speciella med Malmös skatescen är de starka eldsjälarna som drivit sin fråga och ofta tagit saken i egna händer. Det har lett till att staden är med och arrangerar evenemang och promotar skate på ett unikt sätt.

Vad betyder den här platsen vi står vid nu för dig?

Svampen är en tillgänglig mötesplats med en härlig atmosfär. Det är Malmös bästa ”flatyta” som ger bättre ”pop” (höjd i tricks). Det är fint att skata där, omgiven av både andra skatare och åskådare.

Hur kombinerar du skateboard och konsten?

Jag har skatat längre än jag har varit konstnär och fotograf, och skateperspektivet påverkar alltid min konst. Skatandet har lärt mig att nöta för att lära mig något, vilket jag även applicerar i mörkrummet. Där kan jag hålla på i timmar och bara fortsätta, för jag vet att det ”kommer funka till slut” för att man har någon slags ”knäpphet”.

Läs mer: sarahmeurle.com / sarahmeurle(instagram)

Fredrik “Benhög” Nilsson – butiksinnehavare och skateboardåkare

När började du skata?
Jag började skata 1988 när jag var 12 år gammal. Så, 36 år i år.

Vad gör Malmö till en bra skatestad?
Det är inte vädret, utan kombinationen av institutioner som Streetlab, Bryggeriets förening/skatepark och Malmö stads stöd för skate. Bryggeriets gymnasium bidrar också mycket. Tillsammans bygger de skatekulturen i Malmö.

Vad betyder Stapelbäddsparken för dig?
Tidigare hängde jag mycket på ”stapeln”, men nu prioriterar jag annorlunda. Det är en viktig mötespunkt för skateboardåkare och symboliserar gemenskap. Det är alltid någon där, men det innebär också smärta på grund av betongen.

Hur länge kommer du åka skateboard?
Förmodligen tills jag inte kan gå längre. Kroppen pallar inte nu men det är så kul att jag fortsätter. Jag kommer nog skata tills jag dör.

Hur föddes butiken Streetlab?
Jag startade Streetlab 2001 för att det saknades en riktig skatebutik i Malmö. Det fanns många butiker, men ingen äkta av skatare. Streetlab har vuxit sedan dess och fungerar som ett vardagsrum där man kan känna sig hemma, snacka skateboard och uppleva gemenskap. Trots att man måste ha lite affärstänk, vilket jag saknar, har vi fått det att fungera med ett tjockt pannben. Gemenskap är nyckeln, annars hade jag gjort något annat

Läs mer om Streetlab: streetlab.nu

Linnea Nakhostkarskateboardåkare

Varför började du åka?
Grannbarnens storebror började åka, och sedan började de åka. Och efter det började jag åka!

Vad är det som är kul med skateboard?
Det jag tycker är roligt är när man flyger och får mycket fart. Men också att träffa nya vänner som man kan skata med. Att man lär känna nya kompisar.

Var brukar du skata i Malmö?
Bryggeriet eller Stapeln (Stapelbäddsparken). De är kul för att det är stort och roligt!

Vilka brukar du skata med när du är här?
Mina vänner Neo, Rion och Elmer! 

Vad skulle du säga är det roligaste tricket?
Fly out, eller en ”air”. När man liksom flyger ut ur rampen.

Vad det första trick du lärde dig och vad försöker du lära dig nu?
Att droppa in i en ramp var det första. Nu satsar jag på kickflip. Det är ganska svårt!

Vad vill du bli när du blir stor då?
Skatare så klart!

Se mer: sk8_linnea(instagram)

Simon “Slomo” Capdevilaskateboardåkare och driver skatebrand

När började du skata?
Jag började skata sommarlovet innan fjärde klass. Jag skatade fram till nian, tog sedan ett uppehåll och började igen runt gymnasiet. Sedan dess har jag skatat mer eller mindre kontinuerligt, vilket blir ungefär 20-25 år.

Vad betyder Love Malmö-platsen för dig?
Den här platsen är magisk för mig. Hela min uppväxt kretsade kring den, och jag åkte till och med till Philadelphia för att se originalet i Love Park. Att nu stå här och se detta är helt overkligt.

Vad tror du att platsen kommer att betyda för skatemalmö?
Vi som bor här tänkte ju kanske att ”det här är något vi får ha för oss själva” – men vi har förstått att detta är något man får dela med världen. Det är många som har varit här sedan det invigdes. Det var något gäng från Australien för någon vecka sedan. Folk från England, Tyskland och Mexiko bland annat. Så det sätter Malmö ännu mer på skatekartan 

Hur har skate-Malmö utvecklats genom åren?
Det har exploderat. Malmö är en mycket tillgänglig stad för skate, med platser som Bryggeriet, Svampen och Stapeln. Det finns något för alla stilar.

Har det blivit för “lyxigt”?
Det finns olika åsikter om det. Jag skatar mest street, där miljön är mer naturlig och exotisk. Det är väldigt lyxigt för yngre att bo och skata i Malmö idag. Vår generation har inte upplevt det på samma sätt.

Hur ser du på skate i ditt liv idag?
När jag var yngre drömde jag om att bli proffs, och på sätt och vis blev jag det. Men nu försöker jag bara ha kul och hålla gnistan vid liv. Det roliga är viktigast.

Hur ofta skatar du?
Minst en gång i veckan, ibland upp till fyra gånger.

Se mer: slomols(instagram) / epiclifechangingdevice (instagram)

Melissa Zabihiskateboardåkare, fotograf och grafisk designer

Hur länge har du åkt skateboard?
Jag började åka skateboard när jag var 14 år på Action Park i Göteborg, så snart har jag skatat i tio år.

Vad gillar du med skateboard?
Jag fastnade för skate för att jag kan relatera till människorna och för att det är roligt. Skate är en anledning att fortsätta leka, som att åka ner för en rutschkana. Jag gillar att leka.

Hur fungerar skateboard och kreativitet ihop?
Jag fotar ofta skatare, inte nödvändigtvis när de skatar, utan för att de ser intressanta ut. Skatevärlden har många människor med unik stil, vilket inspirerar mig.

Berätta om ditt grafiska arbete.
Jag har startat ett skatebrand tillsammans med Streetworld, med fokus på tjejer och icke-binära. Där gör jag grafik som jag och mina vänner skulle vilja bära. Skate och grafik går verkligen hand i hand för mig.

Hur skulle du beskriva Malmö som skateboardstad?
När jag flyttade till Malmö kändes det som en pånyttfödelse. Communityn är stark och alla känner varandra. Tjejerna här är mindre särbehandlade än i andra städer. Malmö har feta spots och schyssta människor.

Var brukar du annars skata?
Folkets Park är min favorit för ramp, och jag gillar Stapeln eftersom man kan kombinera ramp och street beroende på vad ens vänner föredrar.

Finns det något du skulle vilja ändra med skate i Malmö?
Tjejskaten i Malmö är redan bäst, men det kan alltid bli fetare. I Barcelona såg jag tjejskate-event där snubbarna kollade på. Malmö skulle kunna göra roligare event, även för äldre tjejer, kanske på en klubb som många snubb-skateevent är.

Se mer melissazabihi.com / melizsaz (instagram) sandy goods(instagram)