Jirí Kolár
23.07 – 05.09 1993
Jirí Kolár är född 1914 i Böhmen. Han flyttade till Paris för mer än ett decennium sedan. Under hela sitt konstnärskap har han kombinerat dikt och bild och publicerat flera böcker med lyrik, prosa och dramatik. Med collaget som sitt främsta uttrycksmedel har han uppfunnit en rad olika nya tekniker och metoder, som alla fått fantasifulla namn. I samtliga är texten en del av bildens uppbyggnad och innehåll.
Till utställningen i Malmö konsthall sammanställde Jirí Kolár alla sina metoder till en ”uppslagsbok”, som visar det lilla formatets omvälvande kraft. Ofta är det hans äldre kolleger som fått lämna råmaterial till de nya konstruktionerna och här utsätts många av konsthistoriens mästerverk för en oöm men kärleksfull behandling. Jirí Kolár demonterar samtidigt som han bygger upp. Han klipper, river, skär, klistrar, syr och binder ihop sina verk med de mest skiftande beståndsdelar. Detta gör dem både roande och oroande: vi känner så väl igen delarna, men står förbryllande inför helheten.
Jirí Kolár arbetar i en anda vars ursprung kan spåras till både Margrittes surrealism och Schwitters dadaism. Här finns en stillsam och drömlik förvandling som hos Margritte, men också Schwitters mera anarkistiska äventyrlighet.