Fyra stycken stora verk placerade på väggen under Konsthallens glastak.
Till Brancusi – Ellsworth Kelly. Malmö Konsthall, 1994. Fotograf: Jan Uvelius

Till Brancusi

16.04 1994 – 29.05 1994

När Malmö Konsthall återinvigdes 1994 efter en omfattande renovering, firades det med utställningen ”Till Brancusi”. Den var en hyllning till den rumänske skulptören Constantin Brancusi, vars vision av form, material och rumslighet haft en stor betydelse för den moderna skulpturen. Men utställningen var också en hyllning till själva konsthallen – Klas Anshelms arkitektur där ljuset, rymden och det småländska grangolvet stod i fokus efter att rummet frigjorts. Restaurang, reception, scen och bokhandel hade flyttats ut till en angränsande byggnad, och hallen trädde fram i sin helhet – ljus, öppen och obehindrad.

Fyra skulptörer bjöds in: Carl Andre, Miroslaw Balka, Richard Deacon och Ellsworth Kelly. De utgjorde en linje genom 1900-talet, där Brancusis berömda skulptur ”Den nyfödde II” från ca 1920 – inlånad från Moderna Museet – fungerade som startpunkt.

Alla fyra konstnärer var inspirerade av Brancusi, men med egna distinkta uttryck. Carl Andre, en minimalismens centrala gestalter, arbetade med råa material i serier och moduler, där enkelheten fick en poetisk laddning. Miroslaw Balka, den yngste i gruppen, skapade en platsspecifik installation som grep tag i rummets vertikala dimension genom att öppna upp golvet i ljusschaktet. Hans verk – präglat av kropp, minne och fysisk skörhet – fick en platsspecifik koppling i det ljusa och öppna rummet.

Jag har svårt att tänka mig någon lika vacker utställningshall, åtminstone för den nya, samtida konsten.

Konsthallschef Sune Nordgren i Kristianstadsbladet. 16.4 1994

Ellsworth Kellys fyra stålkonstruktioner ställde färg och form i exakt balans, där skulpturen närmade sig arkitekturen. Richard Deacons organiskt böljande former, sammansatta av separata element, spelade på idéer om tyngd, volym och rörelse. Kontrasten mellan dessa skulpturala uttryck – det strama och det rytmiska, det massiva och det luftiga – förstärkte utställningens dynamik.

”Till Brancusi” var inte bara en hyllning till en enskild konstnär och hans ateljé på Impasse Ronsin i Paris, utan också en reflektion över skulpturens och rummets förhållande till tid, ljus och liv.

Stor träkonstruktion i organsik form, placerad direkt på golvet inne i Konsthallen.

Engelsmannen Richard Deacon hade skapat en ny imponerande träkonstruktion som en parafras på Brancusis kolonn, ändlös i sina böljande former, med titeln What could make me feel this way, A./Vad kunde få mig att känna så här, A. Brancusi naturligtvis. Fotograf: Jan Uvelius
Två män står och samtalar inomhus vid en ombyggnad i en utställningshall. Bakom dem syns en nedmonterad vägg och byggställningar.
Rivning av hörsalen. Till vänster konsthallschef Sune Nordgren Fotograf: Jan Uvelius
Konsthallen under uppbyggnaden av utställningen Till Brancusi. Ett stort rektangulärt hål har skapats i golvet och i förgrunden syns en stege.
Miroslav Balkas verk Fotograf: Jan Uvelius
Vybild över konsthallen under utställningen Till Brancusi. Centrerat i bild är ett verk på golvet, det liknar en pool utan vatten.
Miroslav Balkas verk Fotograf: Jan Uvelius
Bilden visar en tom sal med trappor, som leder ner till en scen med nedsänkt golv.
Den nya hörsalen, senare kallad C-Salen Fotograf: Jan Uvelius
Constantin Brancusi ställde ut ett verk i form av en marmorskulptur. I bild syns museets dåvarande chef Björn Springfeldt som med varsamma händer placerar marmorskulturen på ett postament. Björn är iklädd skjorta slips och kavaj, han tittar ner på skulpturen medan han placerar den.

Av Constantin Brancusi visades bland annat marmorskulpturen Den nyfödde, som ägs av Moderna Museet i Stockholm. Museets dåvarande chef Björn Springfeldt placerade med varsamma händer marmorskulpturen på ett specialgjort postament av konstnären Björn Lövin. Fotograf: Jan Uvelius
En skulptur i trä.
Carl Andres arkitektoniska skulpturer
Fotograf: Jan Uvelius
Bilden visar en innergård med ett stort träd tillsammans med bord och stolar. Gården är omgiven av en tegelbyggnad samt en modern utbyggnad med stora glasfönster.
Restaurangen fotograferad från den nya innergården Fotograf: Malmö Konsthall

Bilden visar en bokhandel med en tegelvägg i bakgrunden. Bokhyllor är fyllda med böcker och i mitten av rummet finns stora ställ för böcker.
Malmö Konsthalls bokhandel. Foto: Malmö Konsthall