fbpx
Bildserie med bilder på öknen, en man och sjö/hav
Leila Alaoui, “Crossings”, 2013.

Leila Alaoui

25.9-16.10 2016

“Crossings” utforskar subsahariska migranters erfarenheter av att ge sig iväg på en farofylld resa för att nå Europas lockande stränder. Den tredelade videoinstallationen fokuserar på det kollektiva traumat som utlöses av den konkreta erfarenheten av att korsa gränser och bli en svag grupp på en ny hemvist. Förutom att undersöka erfarenheterna av psykologisk och fysisk förflyttning visar installationen även på uppfattningen av Europa som en problematisk utopi i den afrikanska föreställningsvärlden.

Efter veckor av studier som deltagande observatör ibland grupper av migranter i Marocko fastnade Leila Alaoui för idén om en fördjupad audiovisuell upplevelse för att dela med sig av personliga migrationsberättelser och återskapa resans oroväckande känslor. Hennes bakgrund som dokumentärfotograf gjorde att hon var intresserad av förmågan hos dagens videokonst att utforska gränserna för traditionellt berättande utan att hemfalla åt offerklichéer.

Migrationsfrihet och motstånd

Redan i “No Pasara”, som gjordes 2008 på uppdrag av Europeiska unionen, skildrar Alaoui tillvaron för unga marockaner som drömmer om en bättre framtid på andra sidan Medelhavet. Fotografierna vittnar om deras verkligheter såväl som deras illusioner. Som reaktion på Europas åtstramade gränspolitik växte en ny terminologi fram som uttryckte ett symboliskt motstånd mot alla lagar som inskränker migrationsfriheten. ”Hrag” (att bränna) och ”Harragas” (brännarna) har blivit allmänt vedertagna kodord hos en desperat ung generation som är beredd att offra allt för att nå Europas stränder. För många slutar försöket ”att bränna” gränsen med att de bränner sina identiteter, sitt förflutna och ibland sina liv.

Videoinstallationnen ingår i MAFF – Malmö Arab Film Festival (30.9-5.10 2016). Läs mer om filmfestivalen här.

Leila Alaoui

Leila Alaoui (1982–2016), fransk-marockansk fotograf och videokonstnär. Hon föddes i Paris och studerade fotografi vid City University i New York och var därefter i Marocko och Libanon. Hennes arbeten undersöker hur identitet och mångfald skapas ofta sett genom migrationsberättelsernas prisma, som skär igenom Medelhavet av idag. Hon har bland annat ställt ut på Institut du Monde Arabe, Paris (2014); Art Dubai (2015); Maison Européenne de la Photographie, Paris (2015) och Galleria Continua, Les Moulins (2016).

Information

Vernissage Gallerinatten lördagen den 24.9 klockan 18–24. Programpresentation med MAFF och musik klockan 19.30.