Heimo Zobernig
30.1-1.5 2016
Heimo Zobernig, som bor och arbetar i Wien, har rönt stor uppmärksamhet för sina skulpturer, målningar, videofilmer och performanceverk. Hans konstnärskap präglas av en väl avvägd balans, som på ett lekfullt sätt ställer frågan vad form och funktion är och hur man presenterar och iscensätter konst. I verken anknyter han till den formalistiska, abstrakta och minimalistiska konstens diskussioner och teman. Zobernig skapar ofta verk i nära dialog med specifika platsers arkitektur och historia och är en viktig representant för riktningen ”Kontext Kunst” (kontextkonst), som uppstod på 1990-talet i den tyskspråkiga konstvärlden.
Till separatutställningen på Malmö Konsthall, Zobernigs första i Norden, har han gjort en serie nya skulpturer som tar sig an utställningsrummets ikoniska arkitektur och undersöker dess funktion som neutral behållare för konst. Han har inkluderat de väggar som byggdes för att visa verk i den föregående utställningen, Joan Jonas “Light Time Tales”. Dessa har lämnats kvar på golvet i oförändrat skick och ges ambivalenta drag av podier eller rekvisita. På så vis tillskriver Zobernig dem en betydelse som skulpturala verk och ifrågasätter på ett subtilt plan vad ett konstverk är.
Inspiration från Ingmar Bergman
Utställningens titel går i dialog med den legendariske teater- och filmregissören Ingmar Bergman, som 1954 skrev pjäsen “Trämålning” för sina studenter på Malmö stadsteaters elevskola. Pjäsen sägs vara inspirerad av en väggmålning från 1300-talet i en liten kyrka i södra Småland och skildrar olika människors försök att undkomma digerdöden. “Trämålning” skulle kort senare ligga till grund för hans hyllade film “Det sjunde inseglet”.
Geometriska former och schackrutor
Utspridda i utställningsrummet står scenpodier täckta av tyg i ett svartvitt schackmönster. De ser mjuka, sköna och fluffiga ut och inbjuder besökarna att slå sig ner och tillbringa mer tid i rummet. Härigenom riktas uppmärksamheten mot själva byggnaden, vars arkitektur är lika omtalad som utställningsprogrammet. Geometriska nät och schackrutiga ytor har varit ett återkommande motiv i Zobernigs verk. Många av modernismens framstående konstnärer – från Piet Mondrian och Max Bill till Sol LeWitt – anammade rutnätet som ett formalistiskt inslag. Zobernig däremot använder det som ett sätt att gäcka betraktarens längtan efter visuell njutning, och för att föreslå en friare förståelse för konst som en öppen visuell kod.
Heimo Zobernig
Heimo Zobernig (född 1958, Mauthen, Österrike) har mottagit många priser och internationella utmärkelser. År 1994 och 1995 var han gästprofessor vid Hochschule für bildende Künste Hamburg, konsthögskolan i Hamburg. Mellan 1999 och 2000 undervisade han i skulptur vid Städelschule, konsthögskolan i Frankfurt. Sedan år 2000 har Zobernig varit professor i skulptur vid konstakademin i Wien. Under de senaste åren har han bland annat representerat Österrike vid den 56:e Venedigbiennalen (2015) och haft separatutställningar på Kunsthaus Bregenz (2015); kestnergesellschaft i Hannover (2014); Mudam Luxembourg (2014); Kunsthaus Graz (2013); Palacio de Velázquez/Museo Reina Sofía i Madrid (2012) och Kunsthalle Zürich (2011). De senaste tjugo åren har han deltagit i några av de viktigaste internationella utställningarna, däribland två tidigare Venedigbiennaler (1988 och 2001); documenta i Kassel (1992 och 1997) och Skulptur Projekte Münster (1997).
Under utställningsperioden produceras en publikation med titeln “Books & Posters”. I samarbete med curatorn och redaktören Moritz Küng har Zobernig skapat en hybrid av en katalog och artist’s book, som presenterar och kontextualiserar över två hundra av hans artist’s books, monografier, utställningskataloger och affischer. Publikationen är en unik och omfattande översikt över hur Zobernig har arbetat med förlagsverksamhet i utvidgad mening som ett sätt att utforska konstens språkliga aspekter. Oficina de disseny, som är baserade i Barcelona, har gjort den grafiska formgivningen. Totalt presenteras 114 artist’s books, monografier och utställningskataloger samt 117 affischer. Anja Dorn bidrar med en essä, som belyser denna sällan kommenterade sida av Zobernigs mångsidiga produktion.
Malmö Konsthall och Verlag der Buchhandlung Walther König släpper boken Heimo Zobernig – Books & Posters. Catalogue raisonné 1980–2015. Denna ambitiösa publikation har gjorts med anledning av Heimo Zobernigs separatutställning wood painting på Malmö Konsthall. Boken finns till försäljning i vår bokhandel från och med lördagen den 16.4.
Läs mer om Zobernig på hans hemsida.
Information
Vernissage fredagen den 29.1 klockan 18–21. Konsthallschef Diana Baldon presenterar utställningarna tillsammans med konstnärerna klockan 19.