fbpx
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Jubileum: 250 år av judiskt liv i Sverige

Tygbitar utklippta i fragment, grafiska former är fästa tillsammans med broderade bilder på en vit vägg som ser ut att sväva i konsthallsrummet.
Lenke Rothman Installationsbild Malmö Konsthall 2024 “Liv som tyg” (detalj), 1981 Foto: Helene Toresdotter

Jubileum: 250 år av judiskt liv i Sverige

klockan

Jubileumsåret 250 år av judiskt liv i Sverige invigs i Malmö med tal av Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö; jubileumsgeneral Rebecka Glaser; projektledare för jubileet i Malmö Sara Glaser; Ann Katina, ordförande för Judiska Församlingen i Malmö, samt stadsarkivarie Suzanne Sandberg, berättarvisning av Jan Mark.

Startskottet i Malmö för jubileumsåret 250 år av judiskt liv i Sverige är samtidigt finissage för utställningen Liv som tyg. Lyssna på historien bakom jubileumsåret, hör om kommande aktiviteter och följ med på den sista visningen av Lenke Rothmans verk.

År 1775 gav Gustaf III den invandrade juden Aaron Isaac rätt att bosätta sig i Stockholm utan att konvertera och tillstånd att starta Sveriges första judiska församling. Han tilläts därmed att starta Stockholms första judiska församling samt att upprätta en judisk begravningsplats på Kungsholmen. Det övergripande syftet med jubileumsåret är att synliggöra judiskt liv i Sverige och att fler ska få kunskap om den judiska kulturella identiteten.

13.00 Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, hälsar välkommen.

13.05 Invigningstal av jubileumsgeneral Rebecka Glaser, projektledare för jubileet i Malmö Sara Glaser och ordförande för Judiska Församlingen i Malmö Ann Katina.

13.20 Judiskt liv i Malmö. Stadsarkivarie Suzanne Sandberg berättar.

14.00 Berättarvisning utifrån verk av Lenke Rothman med Jan Mark och konsthallens guide Nilas Hultman.

15.00 INSTÄLLT PGA SJUKDOM
Musik. Sandra Marielle (sång på ladino) ackompanjeras på gitarr. Ladino, även kallat judisk spanska, är ett ibero-romanskt språk som härstammar från de olika former av spanska som talades av den judiska befolkning som förvisades ur Spanien 1492.

Arrangemanget sker i samarbete med Judiska Församlingen i Malmö och Judiska Centralrådet.

För att fira 250 år av judiskt liv i Sverige kommer 2025 vara ett år fyllt av aktiviteter över hela landet. Skolor, teatrar, museer, bibliotek, kulturhus, länsstyrelser, universitet och högskolor, studieförbund, förlag, föreningar och många fler har redan börjat planera. Judiska Centralrådet samordnar Jubileumsåret och kommer kontinuerligt informera om allt som händer. Läs mer på www.judisktliv.se

Medverkande

Katrin Stjernfeldt Jammeh är kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Rebecka Glaser är jubileumsgeneral för firandet av 250 år av judiskt liv i Sverige under 2025. Rebecka har en bakgrund som konsult inom projektledning och EU-finansiering, men har också arbetat som producent inom kultur.

Sara Glaser är projektledare i Malmö för firandet av 250 år av judiskt liv i Sverige under 2025. Sara är utbildad skådespelare, musiker, regissör och numera även statsvetare från Lunds universitet.

Ann Katina är ordförande för Judiska Församlingen i Malmö.

Suzanne Sandberg är stadsarkivarie på Malmö stadsarkiv.

Jan Mark är dramaturg, översättare och författare. Han är medlem i Berättargruppen Förintelsens efterlevande i Malmö. Gruppen besöker skolor och andra institutioner för att berätta om vittnenas upplevelser.

Sandra Marielle har ett genuint intresse för olika musikgenrer och språk och har förutom i Sverige framträtt i både Danmark, Holland, Belgien och Frankrike. Hon är högaktuell med ny musik på skånska. 

Information

Vad: Samtal, visning och musik
När: Söndag 19.1 klockan 13–15.40
Var: Utställningshallen

Fri entré, ingen anmälan krävs