
Blötlägg Nyhamnen!

Blötlägg Nyhamnen!
klockan –
Visionen att torrlägga Öresund kan tyckas absurd, men att bygga land ut i havet är inget främmande för Malmö. Allt det som är och har varit stadens hamn, var en gång vatten. För över hundra år sedan tog Nyhamnen form, och var länge en viktig plats för allt från godshantering och livsmedelskontroll till kallbadhus och resor. Succesivt har hamnverksamheten flyttat, och nu är Nyhamnen en av stadens mest eftertraktade markområden för exploatering. Men vad händer när havet stiger och är det ens rimligt att bygga nya hus?
I ljuset av en brinnande klimatkris ställs invanda tankegångar och värderingsmetoder på ända, och våra traditionella planeringsverktyg tycks otillräckliga. Vilka värden och kvaliteter finns i Nyhamnen idag och vad kan vi lära av platsens historia? Vad vill vi bygga på kanten till havet?
Studenter från kursen Ombyggnadskultur, Kungliga konsthögskolans postmaster-utbildning i arkitektur, presenterar delar av sitt arbete kring Nyhamnen och bjuder in till ett samtal kring vad stadsutveckling i omprövningens tid kan innebära.
Om kursen
Kursen Ombyggnadskultur är en ettårig heltidsutbildning på avancerad nivå på kungliga konsthögskolan. Den ger spetskompetens åt redan yrkesverksamma inom hela arkitekturfältet och byggd miljö. Utbildningen syftar till att ge en helhetssyn på ämnet ombyggnadskultur och undersöker det breda byggnadsbeståndet som resurs och motor för en hållbar samhällsutveckling. Kursen är projektbaserad och multidisciplinär, allt för att stimulera en aktiv diskussion och kunskapsutbyte mellan olika yrkeskategorier. Den vänder sig till arkitekter, planeringsarkitekter, landskapsarkitekter, inredningsarkitekter, antikvarier, journalister, civilingenjörer, projektledare, kulturgeografer, med flera. I år är kursen tillfälligt baserad i Nyhamnen i Malmö i samarbete med Malmö stad.
Information
Vad: Samtal
När: Onsdag 30.4 klockan 16:00 – 17:30
Var: C-salen
Fri entré, ingen anmälan krävs