fbpx
Bild med texten: Idag kan personer med hiv både ha sex och få barn utan att smitta.

TVÅ GENERATIONER AV HIV: HUR HIV PÅVERKADE MALMÖ & SVERIGE

I ett generationsövergripande panelsamtal i samarbete med Positiva Gruppen Syd belyser Malmö Konsthall hur aids drabbade Malmö i ett lokalhistoriskt perspektiv. Hur tog sig epidemin uttryck i Malmö och Sverige, hur omtalades den och vilka var konsekvenserna?

Under samtalet får publiken möta olika generationer av hiv, en sjukdom som fortsätter förändra liv bland befolkningen på jorden. Medverkande är Steve Sjöquist, hiv-aktivist och diakon i Svenska kyrkan som fick sitt hivbesked 1987. Samma år föddes Simon Blom, verksamhetsutvecklare vid Positiva Gruppen Syd och hiv-aktivist som levt med hiv i 10 år. Tillsammans för de ett samtal med panelens tredje person, Linda, som vuxit upp i hem där hiv varit ständigt närvarande. Positiva Gruppen Syd grundades 1987 som en patient- och kamratstödförening och arbetar i dag för personer som lever med hiv – oavsett könstillhörighet, sexualitet, nationalitet, etniskt ursprung eller andra intersektionella skillnader.

Under kvällen finns också möjlighet att besöka Positiva gruppens presentation på Malmö konsthall och Art Against Aids 1991/2021, två sidoprojekt till den pågående utställningen Leonilson – Drawn: 1975–1993, som visas i ett anslutande rum. Det ärtvå lokalhistoriska kommentarer om det viktiga arbete som på olika sätt lagts ned för att stödja och upplysa om hiv och aids i Sverige.

Information

Anmälan:
Samtalet går av stapeln onsdagen den 8 september kl 18–19 i C-salen på Malmö Konsthall. Max 50 personer i publiken – kom endast om du är helt frisk. Platsbokning: info.konsthall@malmo.se