fbpx
Porträtt av Lawen Mohtadi, Sandor Vajda, Ulf Zander och Heidi Avallan

Sydsvenskans salonger: Romerna och Förintelsen

 - 

Varför är den romska Förintelsen fortfarande så okänd? Vilka bakomliggande orsaker kan finnas till den tystnaden? Och hur ser romernas situation ut idag?

Sydsvenskans salonger, som är ett samtalsforum och ett samarbete mellan Malmö Konsthall och Sydsvenskan, tar denna gång avstamp i den pågående utställningen Ceija Stojka och diskuterar varför romernas historia under Förintelsen och även övriga villkor så ofta hamnat i skymundan.

Medverkande: Lawen Mohtadi, journalist och författare, Sandor Vajda, ledamot av Romska rådet i Malmö, och Ulf Zander, professor i historia. Samtalet leds av Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan.

Ett samarrangemang med Sydsvenskan. Visningen livesänds via YouTube och Facebook Live, men du behöver inte vara medlem för att delta. Bara klicka på länken när det är dags för sändning.

Lawen Mohtadi är journalist, författare och dokumentärfilmare. Hon har bland att varit reporter och kritiker på Sveriges Radio, Dagens Nyheter och Expressen och chefredaktör för tidskriften Bang. 2012 utkom hennes prisbelönta biografi om Katarina Taikon, Den dag jag blir fri. Hon är även medregissör till filmen Taikon, som är baserad på hennes bok. Idag är hon förläggare för sakprosa på Natur & Kultur.

Sandor Vajda är ordförande i föreningen Romska kulturella utvecklingscentret, som har som mål att motivera och stötta romska barn i deras skolgång. Han är även ledamot av Romska rådet i Malmö och en viktig bidragande kraft i arbetet med romska rättighetsfrågor.

Ulf Zander är professor i historia vid Lunds universitet. Han har bland annat skrivit om kombinationen av historia och bilder och olika sätt att bruka historia på. Ett annat av hans forskningsintressen är förintelsen, både som historisk händelse och hur den har blivit ihågkommen efter andra världskriget.

Utställningen Ceija Stojka är en del av Öppna Malmö, Malmö stads satsning för att lyfta frågor om diskriminering och rasism 2020–2022.

Bild: Heidi Avellan. Foto: Pressbild.