fbpx
svartvit illustration av en människa utan hud med händerna upp vid huvudet

STIPENDIEUTDELNING OCH ARTIST’S TALK: Magnus Wallin

 - 

Stiftelsen Malmö Konsthall av år 1931 delar ut sitt stipendium på 100 000 kronor. Årets stipendiat Magnus Wallin presenterar sig och berättar om sitt arbete.

Motivering
Fult eller vackert; normalt eller onormalt. Skönhetsideal. Vårt förhållande till kroppen och anatomin ända ner till skelettet.

Magnus Wallin arbetar med tematiken i många olika tekniker. Skulpturala installationer med autentiska tänder, skallar och skelettdelar. Målningar av blod. Korta 3D-animerade filmer inspirerade av datorspelens dramaturgi. Stympade och missbildade människor kraschar mot marken ackompanjerat av ett, fysiskt drabbande ljud av helikoptrar, avgrundsvrål eller högljudda hjärtslag. Absurda, dansande skelett som sönderfaller i smådelar.
Det är brutalt och våldsamt men samtidigt vackert. Vi anar filmaren Leni Riefenstahls bildspråk med vältränade gymnaster under nazitiden i Tyskland, ondskan och helvetet i målningar av Hieronymus Bosch och Bruegel. Det handlar om smärta, den smärta som helst inte ska synas i vårt ideala samhälle.

Magnus Wallin (f. 1965) är utbildad vid Konsthögskolan Valand och Det Kongelige Danske Kunstakademie i Köpenhamn. Han är en av våra mest kända konstnärer internationellt och har ställt ut både på Venedigbiennalen och Istanbulbiennalen. Magnus Wallin har bl.a haft utställningar på Moderna Museet, Kristianstad konsthall, Millesgården Konsthall, Tensta konsthall, Malmö Konsthall, Kalmar konstmuseum, i Sverige. Han slog igenom med sin 3D-animerade film Exit (1997). Andra filmer som också har uppmärksammats är Exercise Parade (2001) och Elements (2011) med referenser till den medicinska historien och till idéerna om ett smärtfritt utopiskt tillstånd, likt en vision om paradiset med dess estetiska konsekvenser.

Magnus Wallin är representerad av Galerie Nordenhake både i Stockholm och Berlin. Hans verk återfinns hos privata samlare och stora kulturinstitutioner i Sverige och utomlands. Magnus Wallin var gästprofessor vid Konsthögskolan i Umeå mellan 2003 till 2016. I SVTs K-special (aug 2017) Blod, ben och sten handlade om Magnus Wallins konstnärskap. Han bor och arbetar i Malmö. Läs mer

Stipendiet, som varje år tillfaller en idag verksam konstnär med anknytning till Malmö, går ej att söka. Läs mer

Fri entré. Samarr. Stiftelsen Malmö Konsthall av år 1931.

Bild: Magnus Wallin, Elements, 2011 (detalj). Filminstallation med projektion, 3D-animerad film.