fbpx
Två cirkulära brunaktiga former mot svart bakgrund

SPEED 2 / Konst – Litteratur

 - 

Malmö Konsthall och Malmö stadsbibliotek har bjudit in fem poeter att skriva utifrån verk i utställningen SPEED 2. Poeterna Ursula Andkjær Olsen, Tammam Hunaidy och Johan Jönson framför sina bidrag och andra texter live. Kvällens värd är Per Bergström, projektledare för Internationell författarscen, Malmö stadsbibliotek.

Ursula Andkjær Olsen är född 1970 har sedan debuten 2000 utkommit med nära tjugo böcker, skrivit dramatik och samarbetat med konstnärer och musiker. Hon räknas till Danmarks främsta samtidspoeter och har bland annat nominerats till Nordiska rådet pris. I svensk översättning finns hon utgiven med Lulus sånger och tal samt Utgående farkost. Andkjær Olsens poesi bär på en musikalitet som kan stå i kontrast till hennes kompromisslösa och ursinniga diktning.

Tammam Hunaydi är född 1984 i södra Syrien. Han tvingades fly landet under pågående inbördeskrig och är idag bosatt i Malmö. Hunaydis poesi balanserar på gränsen till smärta och svaghet, och att känna sig svag är hans skrivande största drivkraft. Hunaydi har utkommit med två diktsamlingar, senast Som om jag lyckats komma undan, och hans poesi har översatts till engelska, franska, nederländska, italienska och svenska. Han skriver för flera arabiska nyhetssiter och tidskrifter och är redaktör för det i Italien baserade arabiska förlaget Almutawassit.

Johan Jönson är född 1966 och bosatt i Stockholm. Han har sedan debuten 1992 utkommit med nära tjugo diktsamlingar, som Collobert Orbital, Efter arbetsschema, mot. vidare. mot och den Augustprisnominerade Livdikt. Jönson har också skrivit för dans- och performancegrupper samt pjästexter främst för teatergruppen Teatermaskinen. I Jönsons praktik är saxen lika mycket ett verktyg som pennan, och han räds inte det skitiga i att språk mot språk skildra ett levande med kamp, arbete, kropp och njutning.

En trycksak på svenska och engelska med titel SPEED 2 / Konst → Litteratur finns tillgänglig gratis på både Malmö Konsthall och Biblioteken i Malmö. Medverkande författare och den konstnär vars verk de utgått ifrån i utställningen: Ursula Andkjær Olsen – Adelhyd van Bender, Aase Berg – Bruce Conner/Emily Feather/Anonymouse, Ida Börjel – Leslie Thornton, Tammam Hunaidy – Horst Ademeit och Johan Jönson – James Richards.

Fri entré med begränsat antal platser.
Samarr. Malmö stadsbibliotek

Bild: Omslag trycksak SPEED 2 / Konst → Litteratur