fbpx
Bild av två pinnstolar i ett grått rum.

Release & uppläsning: VAMPYR

14.12 2022

Välkomna på release av Filmögons senaste publikation VAMPYR av Jakob Ohrt. Tillsammans med publikationen presenteras en uppläsning av Rasmus Ramö Streith, aktuell i konsthallens pågående utställning I staden växer ett fält, i hans installation The Un dead

Publikationen VAMPYR bygger på bilder tagna av den danska konstnären Jakob Ohrt av originalmodellerna till Carl Th. Dreyers film La Passion de Jeanne d’Arc (1928). Till de korniga digitala bilderna, som liknar stillbilder tagna ur en film, har den svenska konstnären Rasmus R. Streith skrivit en ackompanjerande essä. Tillsammans bildar text och bild ett skönlitterärt verk där modellerna spelar huvudrollen och arkivet är skådeplatsen – en arkeologi av filmiska ruiner, bortglömda objekt och minnen.

Rasmus Ramö Streiths uppläsning under releasen kommer att ske inuti hans installation The Un dead i utställningen I staden växer ett fält. I The Un dead skapas oroväckande scener bland vardagliga element. En kvinna tuggar på en fågel, en livrem svävar i rummet, en man stirrar ut genom en opak fönsteröppning. Installationen är en hybrid mellan video och skulptur där scenografin utgör verkets centrala berättare.

Publikationen VAMPYR finns under kvällen att köpa till specialpris på både svenska och engelska.

Filmögon är ett förlag och en tidskrift som fokuserar på rörliga bilder och film. VAMPYR är publicerad med stöd av Kulturrådet, Svensk-danska kulturfonden och Fondet for Dansk-Svensk Samarbejde.

.

Information

Vad: Publikationsrelease
När: Ons 14.12 kl 17–19
Var: C-salen & utställningshallen

Ingen anmälan krävs, fri entré