
Programdag Åke Hodell: Black Power
Med Robert Aiki Aubrey Lowe, Matana Roberts, Loulou Cherinet, Mapei m.fl. 7.5 2022
Till utställningen Åke Hodell – Motstånd har utställningens curator Elena Wolay bjudit in musiker, performancekonstnärer, poeter och författare för att på olika sätt aktivera verk av Åke Hodell i utställningen. Programdagen är en del av Kulturförvaltningen i Malmö Stads satsning mot antisvart rasism.
Programdagen 7.5 kretsar kring temat Black Power, som är ett av fem teman i Hodells utställning. En återkommande tematik i flera av Åke Hodells verk är människors kamp för överlevnad, vilket bland annat tydliggörs i hans relation till Black Power-rörelsen. Bland annat i ljudverket Where is Eldridge Cleaver? från 1968, där slagord som användes av Svarta Pantrarna ekar tillsammans med en körs upprepade fråga om var den försvunna Svarta Pantrar-aktivisten har tagit vägen: ”Where is Eldridge Cleaver?”.
Till programdagen har internationella medverkande bjudits in till ett rikt program med performance, samtal, konserter, meditation, visningar av utställningen, babyrave m.m.
Program och hålltider:
- 10.00 – 11.00 – WORKSHOP: RADICAL AND INTENTIONAL SELF-CARE MED WEINI SMON
- 11.30 – 12.30 – PERFORMANCE: ROBERT AIKI AUBREY LOWE (US).
- 13.00 – 14.00 – ARTIST TALK: LOULOU CHERINET
- 14.15 – 15.15 – BABY RAVE: “GREAT BLACK MUSIC’’
- 15.00 – 15.15 – PERFORMANCE: MAPEI
- 15.15 – 16.00 – CURATOR’S TOUR: ELENA WOLAY, TEMA BLACK POWER.
PERFORMANCE: RUNO LAGOMARSINO - 16.00 – 17.00 – SAMTAL: MED AFROSVENSKARNAS FORUM FÖR RÄTTVISA
- 17.15 – 18.00 – PERFORMANCE: MATANA ROBERTS (US)
Mer information om programmet:
→ Meditation: Radical and intentional self-care workshop med Weini Smon
10.00–11:00
För rasifierade och andra som sympatiserar med rasifierade. Begränsat antal platser, föranmäl din plats till info.konsthall@malmo.se
Denna workshop diskuterar historien om radikal self-care, vad den betytt för black power-rörelsen och hur den kan tillämpas i kampen för social rättvisa idag. Diskussionerna kommer att äga rum i grupp och vi kommer att utforska olika wellnessmetoder tillsammans. Workshopen är nybörjarvänlig; ingen tidigare erfarenhet eller kunskap krävs.
Ta med penna och anteckningsblock
Weini Smon är en Stockholmsbaserad Vinyasa och Ashtanga Yoga lärare med eritreanska rötter. Weini beskriver yoga som en praktik för att förbättra din mentala och fysiska motståndskraft och självutforskning. Weini Smon har upplevt en brist på mångfald i wellnessvärlden. Något som hon vill förändra genom att skapa trygga utrymmen för rasifierade. Det ska inte vara ett privilegium att ha tillgång till friskvård utan snarare en nödvändighet och en grundläggande rättighet.
→ Performance/Konsert: Robert Aiki Aubrey Lowe (US)
11:30–12:30 Utställningshallen
Robert Aiki Aubrey Lowe (f. 1975) är en konstnär, curator och kompositör som främst arbetar med rösten och modulära synthesizers som verktyg inom fältet spontanmusik. Under liveframträdanden består Lowes kompositioner ofta av spontana arrangemang och med analoga videosyntesverk har Robert Aiki Lowe skapat ljud- och videoverk som både fungerar som en beståndsdel under liveframträdanden och som installationer i en utställningskontext. Lowes konstnärskap rör sig i brytpunkten mellan ljud skapade av analoga modulära synthesizers kombinerat med den organiska karaktären i den mänskliga rösten. Tillsammans rör sig beståndsdelarna mot ett transliknande tillstånd.
→ Artist Talk: Loulou Cherinet
13:00–14:00 i C-salen
Loulou Cherinet berättar om sitt konstnärskap och sina verk Magical Transformations of the World (2009) och Bleeding Men ll (2005) som är en del av utställningen Åke Hodell – Motstånd.
Loulou Cherinet (född 1970) är en svensk-etiopisk konstnär som arbetar med film och videoinstallationer. Det storskaliga och skulpturala utomhusmåleri hon arbetade med tidigt i sitt konstnärskap har ersatts av ett fokus på narrativa strukturer och flerkanaliga videoinstallationer, där filmens montage ges rumslig form. Sedan 2015 undervisar Cherinet som professor i konst vid Konstfack i Stockholm.
→ Baby Rave: Great Black Music
14.15-15.15 I C-salen
Dans och rave med temat ”Great Black Music” från förr fram till nu. Drop in: alla åldrar välkomna, från de allra minsta och uppåt.
→ Performance: Mapei
15.00 – I Utställningshallen
Mapei läser ur ett väl utvalt urval som relaterar till black power.
Mapei (Jacqueline Mapei Cummings), född 1983 i Rhode Island, USA, är en amerikansk-svensk sångerska. Några populära singlar är Video Vixens, Don’t Wait och Change. 2019 släppte hon albumet Sensory Overload som även gjordes som ett visuellt musikalbum och visades på SVT.
→ Curator’s tour med Elena Wolay: Tema Black Power
15:15-16:00 I Utställningshallen
Utställningens curator Elena Wolay visar Åke Hodell – Motstånd, med ett fokus på den del av utställningen som är vikt åt temat Black Power. En centralt tematik i utställningen är människors kamp för överlevnad, vilket bland annat tydliggörs i hans relation till Black Power-rörelsen.
Utställningens curator Elena Wolay är en av de mest drivande krafterna på Sveriges alternativa musikscen. Hon är verksam som curator, musikjournalist, arrangör, föreläsare samt är grundare av plattformen Jazz Är Farligt, som bland annat utgörs av en livefestival och en tidskrift.
→ Performance: Runo Lagomarsino
Följer Elena Wolays curator’s tour – I Utställningshallen
Performance av Runo Lagomarsino: Unlike all other empires (for Edward Said)
Språk, geografi och historiografi är teman som Lagomarsino återkommer till i sitt konstnärskap. Ofta med hjälp av material som väcker minnen eller anspelar på en relation till något, endast för att sedan be oss reflektera över villkoren som möjliggör dessa kopplingar. Lagomarsinos arbete pekar på luckorna och sprickorna i våra förklaringsmodeller, vilket understryker språkets vanskliga fundament. Och med precisa och poetiska förskjutningar konstruerar han motsättningar, splittrade blindfläckar, varifrån andra historier kan berättas. Lagomarsino född i Lund 1977 och bor och arbetar i Malmö.
→ Samtal: om svarta pantrarnas relevans idag
16:00–17:00 i Verkstan
med Malcom Jallow (Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa), Rena Baledi (Projektledare Antirasistiskt monument Malmö stad), Jonelle Twum (verksamhetsledare Black Archives Sweden)
→ Performance/Konsert: Matana Roberts (US)
17:15 i Utställningshallen
Matana Roberts är en internationellt känd kompositör, bandledare, saxofonist, ljudexperimentalist och mixed media-konstnär. Roberts arbetar i flera olika kontexter och medier, bland annat improvisation, dans, poesi och teater. Hon har medverkat på två skivor som en av medlemmarna i Sticks And Stones-kvartetten i början av 2000-talet och har släppt en mängd olika solo- och ensembleverk under sitt eget namn under det senaste decenniet.





