fbpx
Ljusblå lampa ståendes på bord

Möt mottagaren av Barbro & Holger Bäckströms stipendium

 - 

Barbro och Holger Bäckströms stipendium 2018 på 350 000 kronor går till konstnären Kah Bee Chow som växt upp i Malaysia och Nya Zeeland, men som idag arbetar i Malmö. De senaste åren har hon haft ett flertal utställningar både i Sverige och internationellt. Hon är också en av de konstnärer som valts ut för att delta i Modernautställningen 2018 på Moderna Museet i Stockholm. Efter utdelningen följer ett kort samtal mellan Kah Bee Chow och konstnärskollegan Ingrid Furre. Samtalet är på engelska.

Motiveringen till priset lyder:
Kah Bee Chows konst kännetecknas av lekfulla perspektivförskjutningar, såväl i det fysiska som i det mentala rummet. En samtidigt djärv och lågmäld rumslighet förenas med en bred och poetisk materialitet. Ord betyder mycket, särskilt hur betydelser vandrar mellan språken, naturligt nog för någon som är lika hemma i Malaysia som i Malmö. Hennes platsspecifika installationer är fyllda av detaljer att upptäcka, vardagligt och förunderligt, självklart och humoristiskt. Det arbete och den efterforskning som finns i varje verk skapar sammanhang, men nästan omärkligt, som ett tonfall, eller en accent. I likhet med Barbro Bäckström skapar Kah Bee Chow plats för kroppar, i mellanrummets poesi.

Bakom motiveringen står Cecilia Widenheim, chef för Malmö Konstmuseum, Gertrud Sandqvist, rektor för Konsthögskolan i Malmö, Mats Stjernstedt, chef för Malmö Konsthall och Pontus Kyander, skribent och frilanscurator i Helsingfors, som alla ingår i stiftelsestyrelsen.

Barbro och Holger Bäckström Stipendium delas regelbundet ut till en lovande eller etablerad svensk konstnär. Priset delas vanligtvis ut på Malmö Konstmuseum, men eftersom lokalerna renoveras delas årets pris ut på Malmö Konsthall.
Mer om stipendiet

Bild: Kah Bee Chow, 龜 鬼 (Turtle Ghost) (II), 2017, från utställningen ”Skip Zone” på Magenta Plains, NY