fbpx
Blå himmel med solen strålande, i vänster hörn ser vi en svart siluett av en man

MOLNHOPPET – en föreläsning

 - 

Molnhoppet är ett möte med en fantastisk berättelse där ett livsöde utmanas och skrivs om. Ett hopp rakt ut bland molnen. Olle Saloranta Strandbergs historia om en kraschlandning, vägen tillbaka och hyllningen till olyckan är unik och djupt rörande.

Den 27 december 2005 bröt akrobaten Olle nacken i en trippel bakåtvolt och blev förlamad från nacken ner. Olyckan ägde rum på Dansens Hus stora scen under uppvärmning inför kvällens föreställning av Havfruen.

Olle, som inte längre kunde arbeta som akrobat, började närma sig cirkus från en annan vinkel. Som regissör har han fokuserat på ett hållbart cirkusutövande och på att hitta en väg framåt när allt förändras. År 2018, 12 år efter kraschen, lämnade Olle marken och utförde stuntet en gång till. Som ett sätt att ta ett ordentligt farväl till sin inre akrobat. Men den här gången gjorde han volten 3000 meter upp i luften och landade i ett moln.

Fri entré, men begränsat antal platser.
Samarr. Saloranta & de Vylder

Molnhoppet är en djupdykning i den kreativa processen, om förändrade perspektiv och en surrealistisk historia om en grupp människor som ägnade 2,5 år åt en omöjlig dröm att kunna styra ödet.

Kort film om Molnhoppet:
https://www.youtube.com/watch?v=K3bhEUqX9_k

En längre P1-dokumentär av journalisten Anna Frey som följt projektet i flera år.
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1144376?programid=909

Manus och medverkan: Olle Saloranta Strandberg

Dramaturgi: Tove Jonstoij
Scenografi och kostym: Katarina Wiklund
Komposition: Henrik Appel
Ljusdesign: Susanna Hedin
Foto: Mats Bäcker och Johan Bååth
Produktion: Saloranta & de Vylder

Längd ca 75 minuter

Produktion Saloranta & de Vylder

Biografi Olle Saloranta

Olle Saloranta Strandberg är regissör och koreograf för samtida cirkus. Han har bakgrund som cirkusartist och har en master i regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst.

Som tidigare konstnärlig projektledare och regissör för Cirkus Cirkör har hans Undertrilogi (Undermän (2010), Underart (2014) och Under (2017)) turnerat världen över och spelat över 600 föreställningar i 60 städer över tre kontinenter. Olle grundade Cirkör LAB, ett utrymme för konstnärlig forskning och utveckling samt en mötesplats för tvärvetenskaplig konstnärlig forskning utanför akademin. Idag är Olle medgrundare och konstnärlig medarbetare i företaget Saloranta & de Vylder.

Saloranta & de Vylder är en konstnärsduo med målsättning att katalysera samtida cirkus genom alternativa sätt att organisera sig. S&dV är även producenter av cirkusverk och arbetar i dessa med och genom självorganisering och en fascination för utopier.