fbpx
Vit text över svart bakgrund

MALMÖTXT 13

 - 

MALMÖTXT presenterar poeterna Matt Rasmussen (US via Skype), Caspar Eric (DK) och Ingvild Lothe (NO). Öppen scen under kvällen. Värd/programledare: Ludwig Landström.

Matt Rasmussen (f. 1975) är en amerikansk poet som debuterade 2006 med »Fingergun«, men är främst känd för sin hyllade och prisbelönta diktsamling »Black Aperture« från 2013. I boken skriver Rasmussen rörande och med humor om sin äldre brors självmord. Boken är en elegi som kartlägger, i slow motion, hur dödens mörka blommas knopp brister och sedan oundvikligen blommar.

Caspar Eric (f. 1987) är en dansk poet som debuterade 2012 med »jegtænkerpådetværelsejegharsometanalogtinternet« på AFV Press. 2014 utkom diktboken »7/11«. Det är en bok om att vara ung 2014, och jaget i boken påminner mycket om författaren själv. Det är ett porträtt av en generation och vår digitala tidsålder, som kretsar kring identitet och kärlek, och som visar hur identitet sätts på spel i sociala medier. 2015 publicerade han långdikten »Nike« i vilken författaren med utgångspunkt i sin cerebrala pares reflekterar över hur det är att leva med ett handikapp i dagens danska samhälle. 2017 utkom »Avatar« som består av åtta dikter eller sviter baserade på olika texter, uttalanden eller konstverk av och om unga män som har begått självmord. Hans senaste bok »Alt hvad du ejer« är en berättelse om ett föräldraskap som aldrig blev av. Caspar Eric har dessutom översatt de amerikanska författarna Mira Gonzalez och Tao Lin till danska.

Ingvild Lothe (f. 1990) är en norsk poet som debuterade 2015 med »Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø« på AFV Press. Året därpå utkom »Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt«. Boken översattes till »Varför är jag så ledsen, jag som är så söt« av Carl Lindsten och publicerades av IT-LIT tidigare i år. Med dikter om att vara omöjlig slog den norska poeten Ingvild Lothe igenom 2016. Hennes diktsamling är en barn- och ungdomsskildring som strävar efter 100 % ärlighet. Boken börjar med en skildring av hur en åttaårig flicka och hennes bror kissar i badkarsvattnet för att hålla värmen och slippa gå upp. Sedan följer en sarkastisk och passionerad berättelse om en duktig flicka som inte orkar hålla ut. Som faller. Det är poesi om att vara tyst och stilla. Att gömma sig. Banta. Få mens. Raka sig. Göra abort. Få cumshots i ansiktet. Onanera. Stå emot. En diktsamling om att växa upp under 2000-talet, med internets blåa hyperlänkar i blodet. »Varför är jag så ledsen, jag som är så söt« har kommit i tre upplagor i Norge och hyllats av både kritiker och läsare över hela Norden.

Fri entré, men begränsat antal platser. Insläpp 18.30.
Samarr. MALMÖTXT

MALMÖTXT är en experimentell litteraturplattform som kombinerar uppläsningar av publicerade författare med öppen scen och fjärrmedverkan (via t.ex. Skype). Ibland förekommer panelsamtal, performance och livediktning.