fbpx

Malmörelease för antologi om minneskonst

23.11 2022

Vi lever i en tid då frågor kring konstens roll för gemensamma minnen diskuteras och debatteras runt om i världen. Antologin Offentligt minne, offentlig konst – Reflektioner om monument och minneskonst i samtiden djupdyker i debatten om minneskonst med texter av 26 namnkunniga skribenter. På bokreleasen i Malmö presenteras boken med fokus på projektet Antirasistiskt monument som arbetar med frågor om hur konst i det offentliga rummet kan bidra till att belysa rasism och andra aktuella samhällsfrågor om social rättvisa.

Minnesmärken och monument är en konstform som engagerar brett. De bjuder in omvärlden att bearbeta det förflutna för både samtiden och framtiden. Antologin Offentligt minne, offentlig konst ger en inblick i detta högaktuella ämne genom att förklara, problematisera, nyansera och berätta om monument och minneskonstens syfte och betydelse, historiskt och i dag.

I antologin har Statens konstråd samlat 26 texter av namnkunniga skribenter för att bidra till samtalet om minneskonstens roll i våra gemensamma rum. Antologin lanserades ursprungligen med en publik tillställning i Stockholm i september. I antologin medverkar ett antal Malmöbaserade skribenter och poeter, bland dem forskaren Rebecka Katz Thor som skriver om sin forskning kring minneskonst i förhållande till projektet Antirasistiskt Monument. Antirasistiskt Monument är resultatet av ett initiativ från civilsamhället och är drivande i den konstprocess med fokus på minnesarbete som görs av Malmö stad.

Under bokreleasen i Malmö berättar bokens redaktörer om boken, Rebecka Katz Thor presenterar sin forskning och Andrzej Tichy och Felicia Mulinari läser ur sina texter. Efter det följer ett panelsamtal som fokuserar på det permanenta verket som ska göras inom ramen för Antirasistiskt monument. I samtalet deltar Patrick Amsellem, Robert Nilsson Mohammadi, Rebecka Katz Thor och projektledarna för Antirasistiskt monument. Kvällen avslutas med mingel och försäljning av boken.

Information

Vad: Bokrelease
När: Onsdag 23.11 kl 17.30–19
Plats: C-salen
Fri entré, ingen anmälan krävs

I samarbete med Statens konstråd och Kulturförvaltningen i Malmö stad

Logotyp statens konstråd

Bokredaktörerna: Annika Enqvist, Karolina Modig, Rebecka Katz Thor & Joanna Zawieja
Ansvarig utgivare av boken och direktör på Statens konstråd: Patrick Amsellem
Skribenterna: Robert Nilsson Mohammadi & Andrzej Tichy
Poet: Felicia Mulinari från AMFI
Initiativtagarna till ett antirasistiskt monument: Robert Nilsson Mohammadi, Daniel Diaz, Nicolas Lunabba, Manal Masri & Showan Shattak
Projektledarna för Antirasistiskt Monument: Anna Wahlstedt & Rena Baledi