fbpx
Kvinna Liv Frihet Iran 2022
Kvinna Liv Frihet. Protest i solidaritet med Iran i Wien 2022.

Baraye Kvinna Liv Frihet – i solidaritet med den feministiska revolutionen i Iran  

26.11 2022

”Zan Zendegi Azadi” eller ”Jin Jiyan Azadî” (Kvinna Liv Frihet) är den ikoniska sloganen för proteströrelsen som pågår i Iran. I solidaritet med kampen för ett demokratiskt och jämlikt samhälle välkomnar vi till ett kulturevenemang med konstnärer och kulturskapare med anknytning till eller från Iran, samt musikern Mikael Wiehe. Drop in i mån av plats, då antalet platser är begränsade.

Sedan den 16 september i år skakas Iran av dagliga folkliga protester efter Mahsa Jina Aminis död i samband med att moralpolisen grep henne för bristande islamisk klädkod. Regimen i Iran har strypt internet och fängelserna fylls med ungdomar, studenter, arbetare, journalister, poeter, författare och konstnärer.

I solidaritet med dem som offrar sina liv på gatorna för ett demokratiskt samhälle bjuder vi in till en tillställning med textläsning, samtal, dansperformance, sånger och videoklipp från protesterna. Mikael Wiehe, musiker och kompositör känd för sina politiska och personliga texter, sjunger och Torbjörn Flygt och Marjaneh Bakthiari och Kashayar Naderehvandi läser nyskrivna texter från Iran på farsi och svenska.

Se hela programmet till höger.

Programmet är ett samarbete mellan Malmö Konsthall, PEN Malmö och konstnärer och kulturskapare i Malmö med rötterna i eller anknytning till Iran.

Information

Vad: Kulturevenemang
När: Lör 26.11 kl 14.30–17

Var: C-salen

Drop in i mån av plats, begränsat antal platser
Fri entré

Samarr. PEN Malmö, Feminists for Jina, Feminist Dialog och konstnärer & kulturskapare med anknytning till eller från Iran

14:30 Välkomsthälsning med audiovisuell presentation
14:45 Föredrag om Iran och en historisk kontextualisering med Shora Esmailian 
15:00 Videovisning sången om ”Jämlikhet” med Shirin Ardalan m.fl.
15:05 PEN Malmö: uppläsning av Torbjörn Flygt och Marjaneh Bakhtiari
15:10 Videovisning sången ”Baraye” med Bahareh Razekh i samarbete med Malmö Opera
15:15 Samtal om slagordet ”Kvinna Liv Frihet” med Parvin Ardalan, Paula Mulinari, Camila Hidalgo, Asli Ceren Aslan (via länk), Laleh Foroughanfar och Hanin Shakrah
15:35 Livemusik ”En sång till modet” med Mikael Wiehe 
15:55 PEN Malmö: uppläsning av Margareta Flygt och Khashayar Naderehvandi
16:05 Samtal om protestkonst med Sama Khosravi Ooryad och Louise Nassiri
16:40 Dans ”Kvinna Liv Frihet” med Elvira Madhar
16:55 Tack och avslut

Logotyp för Jina