fbpx
Abstrakt verk ritat med svart och orange krita

Konstlyftet: Kvadrat upphöjt till tolv

Utställning i verkstan 11.6 –14.8 2022

Under våren har tolv personer från tio LSS-boenden i Malmö under sex tillfällen var arbetat med konstnären Max Avasoo. De har deltagit i ett uppsökande besök på boendet med workshop, sex workshops på konsthallen samt ett utställningsmöte. Grupperna har tagit del av Malmö Konsthalls två utställningar Åke Hodell – Motstånd och Human City av Kim Demåne. För övrigt har skapandet skett fritt utifrån varje deltagares intresse och personlighet. Den egna kreativiteten har fått ta plats och utvecklas. 

Mellan besöken har deltagarna arbetat i en skissbok med egna idéer eller utifrån hemuppgifter där olika teckningsövningar i form av upprepning och ”känn på formen”, som också är en sinnlig övning, ingått. Några deltagare har vetat exakt vad de velat göra, medan andra testat sig fram genom att experimentera med olika material. Max har förberett plywoodskivor i 3 olika storlekar som deltagarna arbetat på. Av verken på skivorna har han sedan gjort ett urval, och det är dessa ni ser i utställningen. 

Medverkande konstnärer: Johanna Söderlindh, Sebastian Dawkins, Michael Hedvall, Sanna Ringström, Kristina Jarestig, Tatjana Sääf, Tommy Andersson, Katharina Tuunanen, Claes Westholm, Kicki & Patrik

Konstlyftet 2.0 är en vidareutveckling av en tidigare verksamhet på Malmö Konsthall, som nu sker i samarbete med Funktionsstödsförvaltningen i Malmö Stad och MKB Fastighets AB.

Konstlyftet 2.0 innefattar även ett gestaltningsuppdrag som kommer att invigas under hösten 2022 på Bellevuegården. Sex deltagare från tre olika LSS-boenden arbetar med ett offentligt konstverk under handledning av konstnär Nina Jensen. Gestaltningsuppdraget är det andra i sitt slag. Den 25 november 2021 invigdes tre konstverk i kvarteret Trevnaden på Sofielund. Tre deltagare från Holmgången DV, Maxmud Warsame Haji, Uffe Reinholdsson och Anna Jakobsson, gjorde varsitt offentligt konstverk inomhus och utomhus, under handledning av konstnärerna Karin Hasselberg Mang och Cecilia Wendt.

Stort tack till deltagare och personal

Konstnär och projektledare: Max Avasoo

Projektledare och pedagoger: Antje Nilsson och Lucy Smalley, Malmö Konsthall

En bild som visar en deltagare i Konstlyftet skapa i verkstan

Fyra färgglada teckningar som ser ut att vara målade med vattenfärg och krita
Person bakifrån som sitter ner och målar med olika färger på en duk
Färgstark målning i blått och rosa i abstrakt form, med två färgstarka målningar i bakgrunden