fbpx
Svartklädda personer står med instrument i ett rum

KONSERT: Halvcirkel

 - 

Malmö Konsthall gästas av den danska stråkkvartetten Halvcirkel, som primärt spelar nyare klassisk musik i en mix av improvisation och komposition. Halvcirkel spelar alla sina konserter utan noter och utan ”regler”. Det är ett medvetet beslut för att skala av så många lager som möjligt mellan publiken och sig själva. Deras nyckelord är närvaro och intensitet.

I deras undersökande metod att närma sig musik har det varit naturligt att skapa samarbeten med nu levande kompositörer, där musiken skapas i mötet mellan komponisten och ensemblen. Halvcirkel kommer att framföra utdrag ur Salome Dances for Peace for String Quartet från 1986 av den amerikanska kompositören Terry Riley, som ensemblen träffade i USA i år. Här möter minimalism indiska rytmer och improvisation. Det första stycket i kvällens program, Fragment 94, skrevs 2018 direkt till Halvcirkel och är ett samarbete med den danska komponisten Anders Lauge Meldgaard, där han utgått ifrån en kärleksdikt av Mette Moestrup, som i sin tur utgått ifrån den antika, grekiska diktaren Sapfos fragment. I verket utforskas varje ords egna musikaliska universum.

Kvällens program
– Anders Lauge Meldgaard: Fragment 94 (2018)
– Terry Riley: Salome Dances for Peace for String Quartet (1986)

Halvcirkel
Bettina Marie Ezaki, violin
Pernille Kristiansen, violin
Mika Persdotter, viola
Ida Nørby, cello

Halvcirkel, som bildades 2015 i Köpenhamn, har gett ut två album: Halvcirkel och senast The Gift som fått beröm för sin originella och modiga ingång till klassisk musik, bl. a i Gramophone (februari 2018). Gruppen är i 2020–2022 mottagare av Statens Kunstfond legat ”Den unge kunstneriske elite”.

Fri entré, men begränsat antal platser till 50 p g a Covid-19. Bokning krävs (info om anmälan nedan)
Konserten varar ca 1 timme.

Anmälan:

Boka plats genom att mejla info.konsthall@malmo.se, rubricera mejlet ”Halvcirkel”. Din plats är inte bokad förrän du fått ett bekräftelsemejl. Du kan också anmäla dig genom att ringa vår bokhandel på 040-34 60 00. Konserten varar ca 1 timme. Rekommenderad ålder från 12 år. Välkomna!