fbpx
Omslag till Åke Hodell publikation

Katalogrelease: Åke Hodell – Motstånd / Resistance

Med läsningar av Andrzej Tichý och Marja-Leena Sillanpää 18.5 2022

Vi firar katalogen till utställningen Åke Hodell – Motstånd med en release på Malmö Konsthall. Läsningar av Andrzej Tichý och Marja-Leena Sillanpää i Utställningshallen. Releasen fortgår i bokhandeln till klockan 20

”Åke Hodells (1919-2000) liv präglades av ett oupphörligt och engagerat motstånd. Till en början skrev han teaterpjäser, utbildade sig till stridspilot och senare skulle han bli konstnär. Hans karriär som stridspilot fick ett abrupt slut 1941, när han störtade med sitt plan under en övning på ett flygfält i Skåne. Den här traumatiska erfarenheten återkommer ständigt i olika förklädnader i Hodells verk, vars konstnärskap genomsyras av motståndsstrategier mot krig, vit makt och kapitalism. ”

Katalogen är producerad i samarbete med Kalmar Konstmuseum.

Ett stort tack till: Tensta konsthall, Kalmar konstmuseum, Rönnells Antikvariat, Bengt af Klintberg, Ann Smith, familjen Hodell, Musikverket, Mathias Kristersson och Teo-Teo Wolay Kristersson 
Texter av: Åke Hodell, Elena Wolay, Mats Stjernstedt, Fia Backström, Thomas Millroth, Mats Lindström
Fotografer: Helene Toresdotter, Jean-Baptiste Béranger, Lufti Özkök, Per Wiklund 

Andrzej Tichý, född 1978 i Prag, är bosatt i Malmö. Han debuterade med romanen Sex liter luft 2005, för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Tichýs verk har sedan dess blivit flerfaldigt prisbelönta och översatts till en rad olika språk. Hans roman Eländet (2016) tilldelades Eyvind Johnson-priset samt nominerades till Augustpriset och internationella Bookerpriset. Den senaste romanen Renheten utkom 2020 och blev nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Andrzej Tichý tilldelades Sydsvenskans kulturpris 2021.

Marja-Leena Sillanpää, född 1965 i Björneborg, bosatt i Stockholm. Efter examen på Kungl. konsthögskolan 2004, har Sillanpää titulerats konstnär, clairvoyant och dödgrävare som arbetat visuellt, elektroniskt med ljud, performance och text.
”KRIG är en text som började med en inbjudan till Åke Hodell-utställningen i Malmö. Av en händelse hade jag börjat läsa Ludwig Renns bok med samma titel från 1929 som nästlade sig in i min text. Slutligen skalade jag bort allt utom krigstermerna som osökt fick kopplingar till ’IGEVÄR’.”

Information

kl 17–20

kl 17
Läsning av Andrzej Tichý
Utställningshallen

följs av
Läsning av Marja-Leena Sillanpää Utställningshallen

Releasefest till kl 20 i Bokhandeln

Porträtt av författaren Andrzej Tichý som står bredvid en tegelvägg
Andrzej Tichý. Copyright/fotograf: Carla Orrego Veliz
Selfie på kvinna i ljust hår, runda stora glasögon och svart tröja med en prickig skjorta som sticker upp
Marja-Leena Sillanpää