fbpx
Svartvitt porträtt av Bo Cavefors

FILMVISNING: Två filmer om Bo Cavefors av Lena Mattsson

 - 

Konstnären Lena Mattsson har under många år konstnärligt dokumenterat och filmat Bo Cavefors. Nu visas hennes filmversioner av två av dessa verk, I betraktarens öga (2014) och Den kulturelle onanisten (2015). Lena Mattsson inleder visningen genom att ge en kort introduktion till filmerna.

Lena Mattssons synkroniserade videotriptyk I betraktarens öga visades 2014 på Moderna Museet Malmö. Både videotriptyken och dokumentärfilmen belyser myten, mannen och människan Bo Cavefors liv och leverne. Filmen är textad på engelska och 35:29 minuter lång. Musiken är specialkomponerad av Conny C-A Malmqvist.

I filmen Den kulturelle onanisten fokuserar Lena Mattsson kameran på frågor om censur, censur är något som både hon och Bo Cavefors blivit utsatta för. Hon belyser på ett konstnärligt och poetiskt sätt, rätten att uttrycka sig i ord och bild. Detta anser Mattsson är en konstnärs uppgift i dagens samhälle, då sociala medier och ”dom lättkränkta” försöker skrämma människor till tystnad. Filmen är textad på engelska och 34:20 minuter lång. Musiken är komponerad av Conny C-A Malmqvist och Andi Almqvist.

Filmerna visas med anledning av den pågående utställningen Bo Cavefors förlag – en gränslös historia om bildning i Mellanrummet, där Lena Mattssons filmprojektion In the Shadow of Truth från 2017 visas som ett komplement till förlagets böcker och trycksaker.

Fri entré, men begränsat antal platser.

Bild: Bo Cavefors. Stillbild ur Den kulturelle onanisten av Lena Mattsson, 2015.