fbpx
Ceija Stojka sitter vid ett bord och tittar på porträttfotografier. I bakgrunden ser man en vägg med olika ikoner och helgon.

FILM: Ceija Stojka av Karin Berger

 - 

Den österrikiska dokumentärfilmaren Karin Berger träffade Ceija Stojka för första gången 1986. Karin Berger uppmuntrade och hjälpte Stojka att publicera hennes självbiografiska bok Wir leben in Verborgen (Vi lever i det fördolda), som kom ut 1988. Detta var första gången i Österrike en romsk kvinna bröt tystnaden om vad som hände romerna under Förintelsen. Ceija Stojka överlevde som barn tre koncentrationsläger. Deras samarbete fortsatte under åren och resulterade i två filmer och ytterligare två böcker.

I filmen Ceija Stojka från 1999 försöker Berger att berätta Stojkas levnadshistoria och ge ett porträtt av henne som människa. Filmen, som är producerad av Nagivator Film, är 85 minuter lång och visas med engelska undertexter.

Filmen, som inleds med kort introduktion av konsthallschef Mats Stjernstedt, kommer att livestreamas på Vimeo med start kl. 18. Det finns dessvärre ingen möjlighet att se filmen i efterhand. Mejla till info.konsthall@malmo.se för att få länk och lösenord till den digitala visningen, eller gå med i Facebook-evenemanget, där lösenordet läggs ut 15 minuter innan visningen startar.

Länk till filmen här

Missa inte Karin Bergers föredrag Back into The World. Ceija Stojka: Writing, painting, living. på Zoom onsdag 12.5 kl. 18.

Bild: Ceija Stojka. © Navigator film